Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČETIRI SINDIKATA U PROSVETI

Štrajk prosvetara, časovi traju 30 minuta!

Autor: Tanjug | 17.11.2014 - 08:12:00h | Komentara: 2

Četiri reprezentativna sindikata u prosveti najavili su da će danas stupiti u štrajk i da će časovi u školama biti skraćeni za petnaest minuta.

Učionica

Učionica | Foto: Miloš Perić

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Slobodan Brajković rekao je u petak da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva, a to je da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plate dok se ne urade platni razredi i izjednače plate svih zaposlenih u javnom sektoru.
On je rekao i da neće dozvoliti da se menja član 5 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi u školama, pa tek onda da se otvara konkurs za zapošljavanje.

"Tražimo i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari uskoro ističe. Insistiraćemo da jubilarne nagrade i dnevnice zadržimo", rekao je Brajković.
Predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šujanović naglasio je u petak da smenjenje plata prosvetnim radnicima neće biti samo 10 odsto kako se najavljuje, već da im je već umanjen minuli rad, tako da će smanjenje plate biti oko 14 odsto.

"Radnicima u brazovanju sa punim fondom časova plata će biti 39.000 ili 38.000 dinara", rekao je Šujanović.

Predstavnici sindikata su naglasili da će svi propušteni časovi (od svakog časa gubi se po 15 minuta) biti nadoknađeni kad se štrajk završi.
A da li će štrajkom biti dovedeno u pitanje prvo polugodište, na to pitanje predstavnici sindikata nisu mogli da odgovore, jer kako kažu, sve zavisi od ministarstva i vlade.
Na konferenciji je još rečeno da će dnevni boravak za decu raditi bar prve nedelje štrajka.
Stupanje u štrajk najavili su članovi Saveza samostalnih sindikata, Unija prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost".
Poslednji komentari
  • iva Vreme: 17.11.2014 12:34h

    Treba vas nagraditi automatskim otkazima,pa onda strajkujte do mile volje! Puni biroi nezaposlenih mladih nastavnika koji bi radili i za 30.000..hiljada. Maltretirate jadnu decu,pa ih posle terate da vam odradjuju propustene casove,opet iz istog razloga..a to je da nadoknadite vase sate i vase plate!Zahtevate od dece da dolaze kod vas na privatne casove koji kostaju najmanje 1000dinara..a u skoli ih ne naucite nista. Zaradjujete posteno na deci van skole,a malo vam je!Sram vas bilo prosvetari!

  • djole Vreme: 17.11.2014 12:56h

    saljite prosvetare na biro rada a dajte posao nezaposlenima koji imaju zelju da rade i za tu platu ..sta su oni bolji od drugih ..kome se nesvidja nek menja firmu ili nek ide u nadnicu pa bi vise cenili svoj posao.ili nek vrate pare za 3 meseca godisnje sto nerade..pozz

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP