Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĆUPRIJA

Štrajk zaposlenih u Domu zdravlja!

Autor: Tanjug | 02.06.2015 - 14:04:00h | Komentara: 1

Medicinari i radnici ostalih zanimanja u Domu zdravlja u Ćupriji danas su stupili u štrajk zbog nerešenog statusa neugovorenih radnika, neoverenih zdravstvenih knjižica i dugova prema zaposlenima.

Doktor

Ilustracija | Foto: Profimedia

Glavni poverenik Sindikata "Nezavisnost" Doma zdravlja Zaim Sijarić rekao je Tanjugu da su o štrajku obavešteni i Ministarstvo zdravlja i lokalna samouoprava i precizirao da štrajkači traže da se reši status oko 100 neugovorenih radnika, overe zdravstvene knjižice zaposlenima, jer 18 meseci nisu overene i zbog toga ne mogu da se leče, i da se, kako je naveo, reše milionskih dugovi Doma zdravlja prema zaposlenima.
"Na zboru radnika jutros smo upoznali sa dešavanjima poslednih sedam dana, kada smo najavili štrajk, našim kontaktima sa lokalnom upravom telefonom i porukama i uputili ih u aktivnosti u vezi štrajka, odnosno kako ćemo da sprovedemo štrajk, a da ne ugrozimo pacijente i ne uđemo u konflikt sa njima", rekao je Sijarić.
On je naglasio da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva, ali i da će nastojati da bude što manje posledica po pacijente.
Sijarić je naglasio da će, ukoliko se u toku sedmice ne pojave naznake za rešavanje problema i ukoliko se ne udovolji štrajkačima, od ponedeljka protest radikalizovati.
"Ne bismo da se iscrpljujemo ni mi ni pacijenti u nedogled, ali kako će to izgledati od pondeljka bićete upoznati", dodao je on i naglasio da štrajkači nisu pozvani ni na kakve razgovore u Ministarstvu ili u lokalnu samoupravu.
Sijarić je istakao da je Ministarstvo zdravlja o štrajku obavestila direktorka Doma zdravlja i ponovio da se obavlja minimum procesa rada, kako to zakon nalaže, a na pitanje Tanjuga šta to konkretno znači, jer je zdravstvo specifična delatnost, odgovorio - "to u zdravstvu niko nije definisao".
"Mi smo sa direktorkom, šefovima i načelnicima službi utvrdili minimum procasa rada koji će biti obavljen dok štrajk traje. To smo istakli na ulaznim vratima Doma zdravlja", dodao je on.
Sijarić je podvukao da mora da se obezbedi potpuna zaštite trudnica i dece, prime hitna stanja, uradi hitna dijagnostika i laboratorija, a da će biti odloženo sve što ne stvara posledice po pacijenta.
Hitna služba Doma zdravlja mora da radi i ona nema pravo na štrajk, istakao je Sijarić.
"Svi lekar su dobili instrukcije, ali treba i sami da odrede i procene šta treba da urade, a šta da vrate. Nama je proritet da pacijente što manje ugrozimo", dodao je Sijarić.
On je podsetio da je u Domu zdravlja u Chupriji zaposleno oko 260 radnika, da neugovorene radnike ne finansira Fond zadravstvenog osiguranja, a oni nisu primlili platu više od dve godine, pa su stvoreni ogromi dugovi i mnogi od njih su u međuvremenu tužili Dom zdravlja, što je dovodilo do prinudne naplate.
Sijarić je objasnio da neugovoreni radnici imaju legalne ugovore o radu, ali nemaju i ugovore sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje i njihove plate morao bi da obezbedi Dom zdravlja.
"Ugovoreni radnici koje finansira Fond primaju plate sa zakašnjenjem od gotovo tri meseca i tražimo ko će i kada da definiše i ko će i kada izmiriti te obaveze", istakao je Sijarić.
Osnivač Doma zdravlja u Ćupriji je Skupština opštine.
Medicinsko osoblje u ovoj ustanovi, koja brine o zdravlju oko 30.000 stanovnika Ćuprije, žali se da ima prblema sa nedostatkom sanitetskog materija: špricevima, iglama, vatom, gazom, određenim vrstama lekova, jer nemaju čime da ih kupe, nemaju novaca za registraciju sanitetskih automobila, za benzin...
Zaposleni u toj ustanovi su još u oktobru prošle godine upozorili na tešku situaciju, oni su tada, posle protesta ispred Doma zdravlja, izašli na ulice i na pisarnici Opštinske uprave predali zahteve da se taj problem reši.
Poslednji komentari
  • DrPera Vreme: 02.06.2015 14:27h

    Svi smo postali malodušni, nezainteresovani i pasivni na događaja oko nas. Ubijeni u pojam prosto rečeno. Ozbiljan problem je u zdravstvu kod nas već duže vreme ovo su samo posledice, a biće ih još ozbiljnijih. Nije važno čija je nadležnost i ko je šta ostavio loše od ranije, daj da se ovo reši i to ne samo u Ćupriji. Standard građana se direktno ogleda preko nivoa zdravstvene zaštite, a ovo je uvod u Američki sistem zdravstvene zaštite. Dobro zdravstvi biće u privatnim klinikama za onog ko ima da plati, ostali u državnim bolnicama i ustanovama gde je haos u najavi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP