Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! NA LICU MESTA

Stranci u Grčkoj uživaju, domaći strahuju! (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 30.06.2015 - 21:00:00h | Komentara: 2

Kriza koja poslednjih dana drma Grčku zasad ne pogađa turiste u brojnim letovalištima. Srpski turisti koji su trenutno tamo na odmoru kažu da je situacija uobičajena, a nemir unose jedino redovi koji su se danima protezali ispred bankomata.

Dok Grci  čekaju...

Dok Grci čekaju... | Foto: AP

- Plaže su pune, kao i kafići. Sve je mirno i ovde nema naznaka da se nešto dešava. Bankomati jesu danima opkoljeni, i to je jedino što bode oči. Ostalo je regularno sve - kaže Ivana, koja se odmara u Sitoniji. Ona navodi da se ne oseća kriza, i da joj jedino opusteli izlozi u jednom tržnom centru ukazuju na to.

... za strance nema redova

... za strance nema redova

Cenovnik

Benzin 1,20-1,40
Hleb 0,40-0,70
Giros 2,5
Pivo 3
Kafa 2,5
Sladoled oko 2
Paradajz 0,9-1,2
Breskve 2
Trešnje 2,5
Lubenica 0,5
Večera do 12
Suncobran i dve ležaljke 5
* cene su izražene u evrima

Juče u toku dana pojavila se informacija da su Grci zbog straha od bankrota preko noći poskupele cene smeštaja, hrane, i benzina za čak 50 odsto.


- Cene su iste, ima malog poskupljenja u odnosu na prošlu godinu. Da li zato što su letovališta udaljena od Atine, ali ovde zaista nema nikakvih problema. I sami Grci su opušteni, rade svoj posao i trude se da boravak turista bude što ugodniji - kaže Ivana.


U Grčkoj je i naš kolega Ljubomir Tozev, koji potvrđuje da na Mikonosu, gde letuje, nema promena.

- Cene su iste kao i pre pet dana kada sam doputovao. Nama stvarno ništa ne nedostaje, u marketima ima hrane i nema razlike u odnosu na početak letovanja. Samo na nekim benzinskim pumpama je nestašica goriva. Možemo da podižemo novac sa bankomata, čak i da pazarimo na karticu, dok meštani to ne mogu - kaže Tozev.

 
I dok srpski turisti nisu nimalo zabrinuti, lokalno stanovništvo je u strahu.
- Veoma sam zabrinuta šta će se dešavati. Svi čekamo sledeću subotu, kada će se na referendumu odlučiti šta dalje. Bez novca smo jer su nam uveli dnevni limit. Neki imaju razumevanja za ovaj čin, dok drugi razmišljaju kako da plate račune od tog novca.


Ljudi su preplašeni jer ne znaju dokle će to trajati. Na referendumu ćemo imati mogućnost da se odlučimo za sporazum sa Evropom. Skoro cela Grčka ne poznaje nijedan detalj tog sporazuma jer ga vlasti ne daju na uvid. Bukvalno su nas stavili pred svršen čin, da glasamo za nešto, a ni sami ne znamo za šta - priča Katarina, koja na Mikonosu ima svoj market.

Agencije: Usijali se telefoni

U turitičkim agencijama kažu da ih od juče ujutru zvone telefoni i da se svi raspituju za Grčku.
- Mnogi zovu da se raspitaju, ali niko ne otkazuje aranžmane. Mi smo u stalnom kontaktu sa našim vodičima koji su dole, i prema informacijama koje dobijamo stanje je redovno. Naravno, posle najnovijih dešavanja apelujemo da sa sobom ponesu više novca - kažu u jednoj od agencija.

Grci apeluju na turiste: Ne brinite, ima svega
 

Grčka vlada apelovala je na turiste da ne strahuju zbog haosa u kojem se zemlja nalazi, uveravajući ih da su im obezbeđeni svi proizvodi i sve usluge kako bi im odmor bio „ugodan i zabavan“. Obećano je da za strane turiste neće biti ograničenja prilikom podizanja novca iz banaka ili sa bankomata, dok je za Grke dnevni limit sveden na svega 60 evra.
„Svako ko poseti ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji“, navedeno je u saopštenju grčke vlade. Dodaju i da u Grčkoj ima sasvim dovoljno i goriva i svih drugih proizvoda i usluga, kako bi se obezbedio ugodan i zabavan boravak gostima u svakom gradu, regiji ili ostrvu.

Poslednji komentari
  • Milica Vreme: 01.07.2015 20:17h

    E bas mi je drago :) Zoran Eric je pravi covek za rektora

  • nena_127 Vreme: 02.07.2015 08:02h

    Iznenadilo bi me da je imao makar jedan word dokument u laptopu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP