Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PISALI BAN KI MUNU

Strani akademci: "Marš na Drinu" je Srbima bila
pesma za ubijanje 1914. godine! (VIDEO)

Autor: A. O. | 24.01.2013 - 14:10:00h | Komentara: 19

Članovi Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida poslali su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih Nacija Ban Ki Munu u kome tvrde da je Srbima "Marš na Drinu" pesma za ubijanje, uz koju su 1914. počinili zločine nad Bošnjacima!

Grupa ameičkih i britanskih profesora sa uglednih svetskih instituta poput Jejla i Kingston koledža napisala je pismo u kome tvrde da je srpska vojska čuvenu kompoziciju koristila kao “simbol osvajačkih i nacionalističkih ideja”, te je uz nju počinila mnoge zločine.

Vojnici su desetkovani borbama, zarazom i glađu.

U pismu se govori da je marš korišćen za ostvarivanje osvajačkih ideja

"Srpska ratnička pesma i vojna koračnica “Marš na Drinu”, čiji je autor Stanislav Binički, nastala je nakon početnih uspeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svetskog rata, u bitkama protiv Austrougarske vojske 1914. Srpska vojska je, u saradnji sa crnogorskom, 14. septembra 1914. pokrenula ofanzivu preko Drine ka Sarajevu i Vlasenici, odnosno jugoistočnoj Bosni i Hercegovini, gde su izvršili strašne zločine nad Bošnjacima", navodi se u pismu.

Viva Vox spremni za nastup

Viva Vox u Generalnoj skupštini UN, izveo je "Marš na Drinu"

"Problem se zasniva na činjenici da je koračnica vremenom postala mnogo kompleksniji i zloćudniji simbol, jednako kao što rijeka Drina u kontekstu odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine ne predstavlja tek puki geografski pojam.

Ban Ki Mun

Uputili mu pismenu žalbu: Ban Ki Mun | Foto: Reuters

Kao što je proširenje srpske države zapadno od Drine postao temeljni, strateški cilj srpske osvajačke ideologije, politike i prakse od početka XIX veka tako je i koračnica “Marš na Drinu” postala omiljeni i obavezni motiv svih srpskih nacionalista iz vojnih i drugih oružanih formacija nakon Prvog svetskog rata, koje su uzimale učešća u ostvarenju tog temeljenog cilja srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse u periodima kada je on postizan vojnim sredstvima."

Pismo optužuje Jeremića da je herojsku kompoziciju koja za srpski narod predstavlja veličanje nesebičnih žrtava naših predaka pesma za ubijanje i da je "za Bošnjake postala i jasan i nedvosmislen simbol zločina genocida počinjenog nad njima od strane srpskih oružanih formacija, posebno u Podrinju u oba svetska rata i u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995."

U Americi je panika! - Vuk Jeremić

Ponosan na izvođenje "Viva voksa" - Vuk Jeremić | Foto: FoNet

Autori pisma traže od Ujedinjenih nacija, koje je prema njihovim rečima Jeremić zloupotrebio, da "sankcionišu odgovorne za ovu tešku uvredu i više ne nanose bol žrtvama genocida na svojim ceremonijama".

Potpisnici pisma su članovi Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida kao i predavači Kingston koledža u Londonum, Jejla i drugih stranih fakultetskih ustanova.
Poslednji komentari
  • Sumadinac Vreme: 24.01.2013 15:08h

    Koji profesori pisu takve gluposti? Koga je to Srbija napala 1914.? Da nisu ti isti koji se sad bune bili u austrougarskoj vojsci koja nije mogla da pokori Srbiju?

  • fox Vreme: 24.01.2013 15:17h

    more mars.

  • Marko Vreme: 24.01.2013 15:19h

    Ljudi su rekli samo suštu istinu. I ne samo u I svetskom ratu, ovaj marš je korišten uvek pri ubijanjima bilo da se radi o četničkim hordama u II svetskom ratu ili pak pri genocidu nad Bošnjacima u prethodnom ratu. Svidelo se to nama ili ne.

  • bakicaaa Vreme: 24.01.2013 16:10h

    ...čudno,ne bih ja tu pjesmu tako kvalificirala...ali brate da joj nije bilo mjesto tog trenutka na svečanosti proslave srpske nove godine to je istina... ...pa kaj vi ne možete bez borbenih pjesama ni za novu godinu...šteta uprskat tako jednu lijepu priliku da pokažete svoju kulturu,a da se automatski ne morate prčit sa nekakvim bitkama...

  • COLKA Vreme: 24.01.2013 16:42h

    Pre svakog komentar, prvo pogledajte tacan naziv muzicog dela kako je autor napisao, a napisao je"Na Drinu"!!! Sada je valjlda svima mnogo jasnije kada se istina ZNA. "MARS" kao prefiks, sluzi onima koji zele da se bave dnevnom politikom. Pozdrav

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP