Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Stručnjaci: Deca najugroženija zbog aflatoksina u namirnicama!

Autor: M. S. P. | 21.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

U Srbiji je i bukvalno ugrožena sva hrana koja je bazirana na prošlogodišnjem rodu kukuruza, u kojem je nađen nedozvoljen nivo kancerogene supstance - aflatoksin, a kako za “Alo!” objašnjavaju stručnjaci za veterinu i ishranu, najugroženiji su najmlađi stanovnici Srbije! Nije poznato ni koliko dugo, niti u kojoj sve hrani smo kumulativno u organizam unosili aflatoksine.

Zaraženi kukuruz nije uništen, već pomešan sa zdravim

Zaraženi kukuruz nije uništen, već pomešan sa zdravim

Dr Miroslav Stojišić, nekadašnji načelnik Republičke veterinarske inspekcije, ukazuje na to da su deca ugrožena zato što najviše koriste mleko i čitav niz drugih namirnica među čijim sirovinama se nalazi kukuruz, ali i meso i mesne prerađevine koje potiču od životinja hranjenih opasnim kukuruzom!

„Deca su u najvećoj opasnosti jer najviše koriste mleko, griz, palentu, ali i meso životnja hranjenih opasnim kukuruzom”, kaže d

„Deca su u najvećoj opasnosti jer najviše koriste mleko, griz, palentu, ali i meso životnja hranjenih opasnim kukuruzom”, kaže dr Stojšić


- Aflatoksin je odmah iza toksina bolutizma po opasnosti. U većim dozama je veoma štetan, a deponuje se u jetri i bubrezima. U Srbiji bi trebalo proveriti svu hranu koja je bazirana na tom kukuruzu ne bi li se utvrdilo u kolikoj smo opasnosti. Neophodno je ukloniti sav ugroženi kukuruz, pošto je u pitanju mnogo opasna stvar - apeluje dr Stojišić i objašnjava da deca osim mleka konzumiraju često i palentu, odnosno kačamak i griz, koji spadaju u dečju hranu, ali i jogurt, salamice i razne grickalice.

- U Srbiji je raznim pravilnicima dozvoljeno trovanje naroda. Pa kod nas je pre nekoliko godina dozvoljen uvoz pilećeg mesa treće kategorije, koje se u inostranstvu melje i koristi za proizvodnju hrane za pse i mačke, a kod nas se od njega prave proizvodi za ljudsku upotrebu! U takvim salamama jedva da ima 10 do 15 odsto mesa, sve ostalo su emulgatori i aditivi - tvrdi dr Stojišić.
Logično, postavlja se pitanje šta i koliko jesti u ovoj situaciji. Nutriciolog prof. dr Ljubomir Pfaf savetuje da se izbegne panika, a ako ipak strahujete, onda pijte sojino mleko.

Pokušajte i da  izbacite iz ishrane proizvode od  kukuruza, barem na nekoliko dana, dok ne stignu rezultati analize: dr Ljubomir

Pokušajte i da izbacite iz ishrane proizvode od kukuruza, barem na nekoliko dana, dok ne stignu rezultati analize: dr Ljubomir | Foto: Aleksandar Anđić


- Istina je da je sada hrana u Srbiji ugrožena. Problem je i u tome što u Srbiji ekonomski momenat ima važnu ulogu u ishrani, ali i to što nije odmah intervenisano i povučen sav zagađen kukuruz, te jasno rečeno koji su proizvodi ugroženi. Ako se bojite običnog mleka, odlična zamena je sojino, ali samo do 200 grama dnevno, kao i do 50 grama sojinog sira, pošto imaju daleko veću hranjivu vrednost. Pokušajte i da izbacite iz ishrane proizvode od kukuruza, barem na nekoliko dana, dok ne stignu rezultati analize, a ako pijete obično mleko, onda proveravajte datum proizvodnje i rok trajanja - objašnjava dr Pfaf.

Gde se sve mogu pronaći aflatoksini
 

Proizvodi od kukuruza i kukuruznog brašna
- hleb
- proja
- griz
- kačamak
- kolači
- pivo
- kokice
- čipsevi i druge grickalice
- tortilje
- peciva i drugi pekarski proizvodi


Mlečni proizvodi
- mleko
- sir
- jogurt
- kajmak
- mileram
- pavlaka
- kiselo mleko

Meso i mesne prerađevine i sveže meso
- iznutrice
- kobasice
- salame
- jaja

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP