Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KO LI JE U PRAVU?

Stručnjaci podeljeni
da li je Srbija pred bankrotom!

Autor: Tanjug | 26.05.2013 - 16:33:00h | Komentara: 0

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da postoji stvaran rizik od bankrota javnih finansija u Srbiji, dok ekonomista Miroslav Zdravkoić kaže da država nikako nije pred bankrotom s obzirom da na računima ima više od 260 milijardi dinara i da može da servisira dugove

Fiskalni savet

Fiskalni savet | Foto: Željko Šafar

Altiparmakov je rekao u emisiji Stav televizije Prva da je studija Međunarodnog monetarnog fonda sa podacima o tranzicionim zemljama u razvoju, od Drugog svetskog rata do sada, pokazala da je veći broj zemalja u razvoju čiji su dugovi, kao sada u Srbiji, dostigli 60 odsto bruto domaćeg proizvoda bankrotirao na ovaj ili onaj način, dok je mali broj njih uspeo da izbegne bankrot.

"Rizik od bankrota javnih finansija je veoma stvaran i realan", istakao je on.
Altiparmakov je kazao da se problem u reformama javnih finansija akumulira posebno od 2006. godine, kao i u prethodnih 13 godina, jer se u tranziciji troši više nego što se proizvodi.

Srbija je, kako je rekao, od 2008. od najmanje zaduženih zemalja u regionu stigla na drugo mesto odmah posle Madjarske i taj trend će pre ili kasnije postati neizdrživ.

On je naglasio da zbog svega toga potrošnja u društvu mora da se uskladiti sa tim problemom i opet zatražio zamrzavanje plata i penzija u javnom sektoru.
Srbija za plate i penzije u javnom sektoru je negativan rekorder u Evropi po izdvajanju BDP - a i da privatna ekonomija, koja mora da bude motor razvoja privrede, ne može da izdrži ovakav javni sektor i da je neminovnost da se zamrznu plate i penzije, rekao je Altiparmakov.

On je dodao da ne zna kada će do toga doći.

Glavni urednik portala Makroekonomija i ekonomista Miroslav Zdravković je, sa druge strane, ocenio da Srbija nije ni sada pred bankrotom, kao što nije bila ni prošle godine, kada je počela priča o tome.

Zdravković je rekao da Srbija sa 260 milijardi na računima, u odnosu na ranijih 140, ima manji rizik od bankrota, kao i da sa tim novcem može da prevremeno vraća dugove i finansira deficit.

On je kazao da parola: biće bankrot - povećajmo poreze nije dobar i da je njegov stav suprotan, jer povećanje poreza znači pad privredne aktivnosti i "grčki scenario".

Zdravković je ocenio da Ministarstvo finansija savršeno kontroliše javne finansije i da je tu "za čistu peticu".

Fiskalni savet je ranije saopštio da su javne finansije u Srbiji u vrlo lošoj poziciji i da je neophodno što ranije usvojiti rebalans budžeta, koji će morati da sadrži i mere za kontrolu penzija i plata u javnom sektoru.
Fiskalni deficit će u 2013. umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiti 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, kažu u Fiskalnom savetu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP