Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO

Stručnjaci upozoravaju: Vitamini mogu da ubiju!

Autor: J. Jokanović | 23.04.2015 - 07:51:00h | Komentara: 1

Dvadesetogodišnja istraživanja Centra za prevenciju raka univerziteta u Koloradu, čiji su rezultati upravo predstavljeni dokazuju da dodaci ishrani, naročito pojedini vitamini, izazivaju veći rizik obolevanja od raka!

Veštački suplementi izazivaju teške bolesti

Veštački suplementi izazivaju teške bolesti | Foto: Shutterstock

Oni koji skoro ceo život na svoju ruku uzimaju vitamine C i B ne treba da brinu, jer su oni razgradivi u vodi i ne zadržavaju se u organizmu. Ipak, veoma su rizični vitamini A, D i E, jer se oni zadržavaju i skladište u masnom tkivu, što u većim količinama može biti toksično. Lekari zato strogo zabranjuju uzimanje vitaminskih dodataka na sopstvenu odgovornost.


- Vitamin A ubrzava obnovu sluzokože, ali s druge strane može dovesti i do ubrzanja rasta kancerogenih ćelija u plućima. Prekomerno uzimanje suplemenata vitamina E povećava rizik od nastanka raka prostate za 17 odsto, a previše vitamina D može da ošteti zglobove i mišiće, ali i srce - kaže onkolog Vladimir Kovčin i dodaje da vitamin K, koji ima koagulativno dejstvo nikako ne treba mešati sa aspirinom koji ima antikoagulativni efekat. Ni ostali vitamini nisu manje bezazleni. Preporuka je da se dodaci ishrani ne uzimaju ili ako je potrebno isključivo uz konsultaciju sa lekarom, a najbolje je da se unos svih potrebnih vitamina obavi kroz raznovrsnu ishranu - kaže Kovčin.

- Ljudi olaku posežu za dodacima ishrani, i to bez ikakve potrebe, a najčešće su to različite vitaminske šumeće tablete. Pritom to čine na svoju ruku, ne konsultuju se sa svojim lekarom čime sebi mogu naneti veliku štetu. Potrebno je napraviti kompletan sistematski pregled, i tek onda, ako je potrebno, uvesti u ishranu i neke dodatke, ali tek pošto su se o tome dogovorili sa lekarom. Česta greška je i mešanje različitih suplemenata, a da se prethodno ne pročita njihov sastav, pa ako se pojedini vitamini ponavljaju može doći do hipervitaminoze. Ona može izazvati ozbiljne poremećaje, obolenje bubrega, srca kostiju, a posledice mogu biti i veće - kaže Kovčin.

Prirodni izvori vitamina

A - žuto i narandžasto voće i povrće šargarepa, kajsije, spanać

K - kupus, karfiol, prokelj, peršun, kopriva, krompir

E - semenke suncokreta, bademi, pšenične klice

D - losos, som, jaja, koštunjavo voće, džigerica

Poslednji komentari
  • Milica Vreme: 23.04.2015 09:38h

    Mlade udovice "zasluze" penziju,a radnici ne mogu ,zbog bolesti,nemogucnosti da se zaposle da steknu uslove za penziju,nju ne mogu da ostvare

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP