Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VIŠA SILA SPASLA NAROD

Struja ipak ne poskupljuje 1. aprila

Autor: Tanjug | 09.03.2015 - 12:28:00h | Komentara: 0

Nova cena struje, po zakonu o energetici, primenjuje se tek posle odobrenja AERS-a i kada istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, što znači da struje neće moći da poskupi od 1. aprila.

Struja

Ilustracija | Foto: Profimedia

Elektroprivreda Srbije još nije uputila Agenciji za energetiku Republike Srbije predlog za poskupljenje struje, rečeno je danas Tanjugu u AERS-u.
Nova cena struje, po zakonu o energetici, primenjuje se tek posle odobrenja AERS-a i kada istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku, što znači da struje neće moći da poskupi od 1. aprila.
U Agenciji su istakli da kada EPS uputi zahtev za korekciju cena struje, postupak davanja saglasnosti AERS-a ne mora dugo da traje jer to regulatorno telo redovno prati i analizira situaciju i podatke.
Srbija se aranžmanom sa MMF-om obavezala da od 1. aprila poveća cenu struje za 15 odsto, što podrazumeva i uvođenje akcize na električnu energiju.
Ministar finansija Dušan Vujović juče je najavio da će akciza na struju iznositi 0,5 dinara po kilovat satu.
Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013. godine za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Blagovremeno će obavestiti javnost o poskupljenju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zamolio je danas sve javne poslanike i medije da ne spekulišu o datumu i visini poskupljenja struje, dok takvu odluku ne donesu nadležni organi.


- Premijer Srbije Aleksandar Vučić je više puta naglasio da, imajući u vidu aranžman sa MMF-om, s jedne strane, a težak materijalni položaj naših građana s druge strane, odluka o mogućem povećanju cene tek biti razmatrana, rekao je Antić.


- Da li će do povećanja cene električne energije uopšte doći, u kom procentu i u kom momentu, javnost će biti blagovremeno obaveštena, istakao je ministar Antić, povodom, kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, različitih informacija koje su se pojavile u javnosti u poslednjih nekoliko dana, a tiču se povećanja cene struje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP