Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROLEĆE IPAK BEZ ELEKTRIČNOG UDARA

Struja neće poskupeti do leta?

Autor: Ivana Žigić | 19.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 4

Struja ne samo što neće poskupeti 1. aprila kako je prvobitno bilo najavljeno, nego, prema svemu sudeći, uopšte neće poskupljivati pre leta, saznaje „Alo!“ u Vladi Srbije!

Posle novih razgovora sa MMF-om očekuje  se odlaganje poskupljenja struje i nova cena koja neće biti viša od sedam ili osam odst

Posle novih razgovora sa MMF-om očekuje se odlaganje poskupljenja struje i nova cena koja neće biti viša od sedam ili osam odststo | Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Premijer na sve moguće načine pokušava da poskupljenje odloži do završetka grejne sezone i letnjih meseci kada je udar na kućne budžete potrošača manji. Zato se niko konkretno ne izjašnjava kada će doći do poksupljenja, jer se to zaista ne zna. Činjenica je da je skok cena ugovoren sa MMF-om, ali nam predstoji nova runda pregovora u kojoj će se tek diskutovati na tu temu - kaže naš sagovornik.


EPS: Još nismo podneli zahtev za poskupljenje


EPS još nije uradio predlog za poskupljenje struje, niti je podneo zahtev. Do kraja marta Ministarstvo energetike bi trebalo da usvoji plan finansijske konsolidacije i sigurno je da će i cena struje biti deo tog plana. Ipak, priča se i o dodatnom odlaganju poskupljenja, pa za sada nema preciznih informacija – tvrdi izvor “Alo!” iz EPS-a. Kad god da stigne predlog, potrebno je da prođe mesec dana od kad AER objavi u “Službenom glasniku” odluku o povećanju. R. Ć.

Da se očekuju dalji pregovori, potvrdio je za „Alo!“ i sam Aleksandar Vučić, koji nam je kratko rekao: „Tek slede pregovori sa MMF-om o tome kada i koliko će struja poskupeti. Videćemo“.

Da do poskupljenja struje neće doći uskoro govori i činjenica da u Agenciji za energetiku Srbije (AERS), koja donosi odluku o promeni regulisane cene struje na zahtev EPS-a, nemaju nikakvih najava kada bi zahtev za poskupljenje mogao da dođe. S druge strane, u kancelariji MMF-a u Srbiji juče nisu želeli da se izjašnjavaju ovim povodom, dok Jelica Putniković, stučnjak za erergetiku, podseća da odstupanja od prvobitnih dogovora nisu ništa novo.

- Nije prvi put da neka Vlada Srbije dogovori sa MMF-om da će struja poskupeti, pa da ne bude tako – kaže ona.

Cene se neće podizati za više od sedam odsto, iako je prvobitno bilo reči o tome da će ovaj energent poskupeti za čak 15 procenata.

- Skok od sedam, eventualno osam odsto, neće biti preveliki udar na džep, ali će na taj način cena struje postići bar delimično tržišnu vrednost i prestati da bude socijalna kategorija. Ne treba zaboraviti da je cena struje najjeftinija u celom regionu - kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Aktuelna cena struje

Po kilovat času - 7,32 dinara
Cena za prosečnu mesečnu potrošnju domaćinstva (400kwh)
- 2.928 dinara

Cena struje posle poskupljenja od sedam odsto
Po kilovat času - 7,83 dinara
Cena za prosečnu mesečnu potrošnju domaćinstva (400kwh) sa poskupljenjem - 3.132 dinara

Poslednji komentari
  • RATKO Vreme: 19.03.2015 18:11h

    Bravo Vucicu, ziveo Vucic! To je ta taktika koja uvek upali, stize spasioc u poslednjem momentu. Tako je Vucicu, spasi ovaj napaceni narod vrlo jednostavnim trikom dajuci ostavku.

  • Pedja Vreme: 19.03.2015 18:23h

    Pa zar mi kupujemo struju od MMF-a,Cini mi se da mi vise nismo vlasnici svoje zemlje.

  • vitez Vreme: 19.03.2015 19:35h

    Šta nam radiš, šta nam radiš, ćas nas greješ, čas nas hladiš.

  • ana Vreme: 19.03.2015 19:43h

    obuzdane cene komunalija i energije su bile jedini razlog opstanka vlasti. Pa nek vide šta će.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP