Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IPAK

Struja poskupljuje 1. juna!

Autor: Tanjug | 25.04.2015 - 13:50:00h | Komentara: 6

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će tokom prve revizije aranžmana sa MMF-om, početkom maja, biti dogovoreno prilagođavanje cene struje, koje će stupiti na snagu najkasnije do 1. juna. Srbija nakon godinu dana rada Vlade na dobrom putu, poručuje Vujović.

Dušan  Vujović

Dušan Vujović | Foto: Mitar Mitrović

Dušan Vujović je rekao da će u okviru razgovora sa MMF-om biti reči i o ceni struje, i dodao da Srbija ima najnižu cenu struje u regionu.
Ako bude povećana cena struje to će biti zbog povećanja akcize, precizirao je ministar na konferenciji za novinare.
Vujović je naglasio da će tokom posete Misije MMF-a Beogradu od 29. aprila do 13. maja, biti vođeni razgovori o restruktuiranju "Elektroprivrede Srbije", njenom efikasnijem radu, boljoj naplati potraživanja i smanjenju troškova poslovanja.
On je objasnio i proceduru i naveo da, ukoliko tokom razgovora sa MMF-om bude doneta odluka o poskupljenju, treba da prođe oko 30 dana da bi se primenila nova cena struje od 1. juna i to će biti sastavni deo programa, odnosno, aranžmana s MMF-om.
Predstavljajući rezultate rada Ministarstva finansija u proteklih godinu dana Vujović je podsetio i da su u julu prošle godine očekivanja analitičara bila da će deficit na kraju 2014. godine iznositi 8,8 odsto bruto društvenog proizvoda i da će da raste.
Međutim, kako je istakao, Vlada Srbije je do kraja 2014. godine smanjila deficit na 6,6 odsto, a na kraju prvog tromesečja 2015. godoine ostvaren je deficit od 21,1 milijarde dinara što je oko dva odsto BDP-a.
"Niko ranije nije ni sanjao da to možemo. Verovatno nećemo moći do kraja 2015. da održimo ovako dobar rezultat, ali će deficit biti manji od onog koji smo planirali za ovu godinu", naveo je Vujović i podsetio da je Vlada planirala da u ovoj godini smanji deficit za 1,5 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu.
Prema njegovim rečima, očekuje se da će Evropska unija, međunarodne finansijske institucije i Međunarodni monetarni fond u naredom periodu napraviti reviziju stopa rasta BDP-a sa minus 0,5 odsto za 2015. na oko nula odsto.
"Nula izgleda realno i ako ne računamo pokretanje proizvodnje u smederevskoj Železari, što je realno, i bez oživljavanja hemijskog kompleksa", naveo je ministar finansija.
Podseća da je u prva tri meseca ostvaren upola manji deficit nego što je dogovoreno sa MMF-om.
Vujović je rekao da je u tom periodu neto PDV tri odsto veći nego u istom periodu ranije, dok je bruto PDV veći za 10 odsto, a veće su i akcize.
Prema njegovim rečima, dobrim rezultatima doprinela je i veća naplata dividendi od javnih preduzeća, zato što su ona ostvarila veći profit, ali i zbog veće discipline u oslobađanju tih sredstava.
On je dodao da su, i pored smanjivanja plata u javnom sektoru, delimičnog smanjivanja penzija, porezi i doprinosi na plate ostali na gotovo istom nivou.
"Smanjivali smo primanja zato što nismo imali drugi instrument da u kratkom roku pokrenemo fiskalnu konsolidaciju. Dobro je što je agragatna tražnja ostala na istom nivou", kazao je Vujović.
Poslednji komentari
  • NN Vreme: 25.04.2015 14:55h

    Nova cena struja od 1.juna,verovatno drasticno uvecani racuni za centralno grejanje od oktobra kada verovanto sve toplnae krenu u pljacku gradjana kroz novi obracun grejanje umesto po m2,po kalorimetrima u podstanicma i stanovima ili samo podstanicam, drasticno uvecani i ispalo je da je centrano grejanej na toplane sada najskupji vid grejanja gde kdo su toplane prese na takav obracun pa smo citali da su nekima u Nisu racuni za grejanje dostizali i 40000 dinara za 1 mesec a grejan sezona 6 meseci tj toliko se placa plus obavezan fiksni deo jos 6 meseci. Uz to nas verovatno cekaju i nameti u vidu energetske efikasnost, izrada pasosa od verovatno nekoliko stotina evra po stanu, plus onda prnudno a ne dobrovljn dizanje efikanosti, jer ce svi morati da objetku dignu efikasnost za 1 ocenu vise od one u pasou, a to se postize menjanjme fasada, krova....

  • Miki Vreme: 25.04.2015 16:04h

    Ako u to vreme ovi sadašnji budu još imali vlast poskupiće sve a ne samo struja.

  • Bolid Vreme: 25.04.2015 16:54h

    aranžman sa MMF-om, početkom maja, biti dogovoreno prilagođavanje cene struje, koje će stupiti na snagu najkasnije do 1. juna. Kad' bi neko rekao narodu kad ce povecanje plate, bilo bi ekstra! Ljudi, da li vi primecujete da je ovo sistematsko istrebljenje SRPSKOG naroda u srbiji? Uaaa lopovi ! Dodao bih jos nesto, ali mi ne bi odobrili komentar !

  • Bolid Vreme: 25.04.2015 16:58h

    aranžman sa MMF-om, dogovoreno prilagođavanje cene struje. Srbija nakon ovog sporazuma jasno pokazuje da je jedna od zemalja koja sistematski UBIJA svoj narod ! Poskupljenjima do ISTREBLJENJA ! Kada ce Srbi imati platu kao ostale zemlje u okruzenju?! NIKADA. Ua LOPOVI !Dodao bih jos nesto, ali mi komentar ne bi bio odobren.

  • mile Vreme: 26.04.2015 03:09h

    A šta sa ljudima kojima su odavno zazidani dimnjaci, podrumi pretvoreni u magacine, garaže...a prešaltovani već godinama na grejanje na struju. Dakle, struja im je jedini izvor energije. Samo u centru Beograda veliki je broj zgrada koje još uvek nisu priključene na daljinsko grejanje. Šta ako temperatura ode u minus ? Da živimo prekriveni jorganima i oboljevamo ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP