Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA NJIH NEMA ŠTEDNJE

Struja poskupljuje, a EPS diže plate?!

Autor: J. Jokanović | 27.06.2015 - 14:30:00h | Komentara: 19

Dok se Vlada Srbije bori da uvede red u javne finansije, a građani stoički podnose teret smanjenja plata i penzija, pojedina javna preduzeća našla su način da zavrnu državu i uprkos uredbi Vlade nadoknade smanjenje i sebi povećaju plate! Među njima je i „Elektroprivreda Srbije“, koja se „zaigrala s koeficijentima“ za obračun plata - skandal sam po sebi, a još veći ako se uzme u obzir da građane od 1. avgusta očekuje poskupljenje struje od 12 odsto!

Za građane struja skuplja 12 odsto

Za građane struja skuplja 12 odsto | Foto: Ana Vusović

Naime, sam premijer Aleksandar Vučić rekao je pre dva dana da je MMF zadovoljan reformama u Srbiji, ali naglasio da je i dalje najveći problem u javnom sektoru, navodeći da su se u „RTS-u i EPS-u zaigrali s koeficijentima“.
- Oni mi uvek prijave da su smanjili plate, a onda podignu koeficijente, i to je ta igra - rekao je premijer Vučić.

Aleksandar  Obradović:  Direktor EPS-a

Aleksandar Obradović: Direktor EPS-a | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Obradović: Smanjićemo
administraciju

Glomazna administracija Elektroprivrede Srbije će se smanjiti pošto će umesto 14 privrednih društava od 1. jula postojati samo tri, rekao je juče direktor ovog preduzeća Aleksandar Obradović.
On je najavio zapošljavanje stručnjaka, ali i veći kvalitet usluga. Prema njegovim rečima, EPS je do sada dnevno gubio 100.000 evra zbog loše organizacije i dodao da će gubici biti značajno smanjeni. On najavljuje da će se smanjiti broj direktora i neefikasnih radnika.

U EPS-u juče nismo uspeli da dobijemo ni odgovor ni objašnjenje na ove informacije. U telefonskom razgovoru sa službom za odnose s medijima nisu negirali da su povećavali koeficijente, ali precizne odgovore na pitanja koliko su uvećani i da li to važi za sve zaposlene, koja smo poslali, nismo dobili.

Očekuje se da, tokom revizija koje radi, ove slučajeve proveri i Državna revizorska institucija, ali i Ministarstvo finansija, koje je nadležno za kontrolu sprovođenja Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.
Da su javna preduzeća navikla na visoke zarade i lagodan život i ne mogu da se pomire s merama štednje koje je uvela Vlada Srbije, primera je bezbroj. Oni su iznašli brojne načine da nadoknade smanjenja.
Iako se formalno mesečna primanja zaposlenih u javnim preduzećima umanjuju se za 10 odsto, povećanjem osnovica za obračun zarada, zaposleni dobiju isti iznos kao pre smanjivanja plata, a neki čak i veći. To nije jedini način kako oni nadoknađuju izgubljeno. Prijavljujuje se nerealan broj prekovremenih sati i pritom papreno naplaćuju. Uvećanje zarada ostvaruje se i kroz isplatu dnevnica, bonusa na ime ostvarenih rezultata, kroz putne troškove i sličnim mehanizmima...
Bilo je primera da se u javnim preduzećima, neposredno pre smanjenja plata u javnom sektoru, deo radnika sa manje plaćenih mesta prebacuje na plaćenija, pa su na taj način, praktično, zadržavali stara primanja. Od različitih uredbi, javna preduzeća poput EPS-a zaštićena su ko beli medvedi jer imaju kolektivne ugovore po kojima su prava zaposlenih veća od predviđenih Zakonom o radu.

Ljubomir Madžar

Ljubomir Madžar | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

„Našli način da zaobiđu sistem“


Ekonomista Ljubomir Madžar ukazuje da je reč o ozbiljnoj manjkavosti.
- Ovo je nešto sa čim se pre nije računalo i samo pokazuje da zakonodavac nije uzeo u obzir sve okolnosti. Ono što je EPS uradio je sa njihovog stanovišta opravdano jer je isplativo. Sa najnižom cenom struje u regionu, koja ne može da pokrije troškove, to je u redu. Međutim, s druge strane, nije opravdano u smislu nepoštovanja odluka vlade, ali oni su, eto, našli način da zaobiđu sistem, što pokazuje koliko je teško donositi mere ekonomske politike - navodi Madžar.

RTS: Većinu koeficijenata povećali smo pre Vladine uredbe


U RTS-u, koji je premijer takođe apostrofirao zbog povećavanja koeficijenata, za „Alo!“ priznaju da je bilo povećanja plata.
- Povećanje koeficijenata dobili su zaposleni kojima je v. d. generalnog direktora RTS-a dodelio unapređenje na osnovu procene obima angažovanja na poslu ili po završenoj adekvatnoj stručnoj spremi, a na predlog rukovodilaca organizacionih celina. Devedeset odsto od ukupno povećanih koeficijenata je povećano tri meseca pre donošenja Vladine uredbe o smanjenu plata u javnom sektoru, a ostatak nakon toga, poštujući kolektivni ugovor koji nalaže da adekvatna stručna sprema mora biti praćena adekvatnim koeficijentom - navodi se u odgovoru javnog servisa.

Poslednji komentari
  • sima Vreme: 27.06.2015 15:23h

    ako je to istina, gospodina pod hitno smeniti, a ostalima smanjiti plate za 20 posto. sram ih bilo ale.

  • milos Vreme: 27.06.2015 16:00h

    Premijeru, mnogi su pokusali da vas zavrnu za mnogo bezazlenije stvari na vrlo inteligentan nacin. Zasto dozvoljavate EPS-u da vas ovako izigrava, lako je utvrdivo i dovoljna su 5 coveka za kontrolu plata svakog meseca.

  • makibor Vreme: 27.06.2015 16:11h

    Kako ih bre nije sramota?....dok ne proradi motka nema da se smire...

  • milijana Vreme: 27.06.2015 16:21h

    ovo je bas super. transparentno, i sam premijer je upoznat sa ovom pljackom. e, sad posto je i on konacno upoznat da su se u EPS-u zaigrali koeficijentom, zakonskim mehanizmom ih pod hitno treba naterati da koeficijent vrate na prethodno stanje, a odgovorne za kriminalne radnje rigorozno kazniti. zaposleni u EPS-u ionako imaju bezobrazno velike plate, i tu pod hitno napraviti red i prizemljiti ih, jer uprotivnom desit ce se nacionalna neposlusnos po pitanju placanja struje, pa vi onda iskljucite bezmalo pola zemlje.

  • bog Vreme: 27.06.2015 17:02h

    ja sam radnik epsa i ovo sto navodite je glupost. kako se nenadjete pametni da pisete kako nam je vrednost radnog sata nizi od pre stednje za skoro 30 dinara po satu i plus na to porez od 10 % realno smanjena plata preko 20% . Pa eps je prvi podrzao sve mere stednje! Nemojte huskati narod protiv nas dzabe

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP