Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZORENJE

Struja skuplja zbog poplava!

Autor: Blic | 12.06.2014 - 17:35:00h | Komentara: 2

Problemi sa isušivanjem kopova uglja mogu da uslove uvoz struje. To bi moglo da otvori pitanje održivosti sadašnjih cena. Činimo sve da do poskupljenja ipak ne dođe - kaže za “Blic” Aleksandar Antić.

U RB “Kolubara” se proizvodi 45.000 tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Obrenovački TENT može da računa na koliko-toliko normalan rad u letnjim uslovima. Hitno se isušuje kop Veliki Crljeni, ali taj posao trajaće mesecima.

TENT Obrenovac

TENT Obrenovac

 - Činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25.000 tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao. Prioritet nam je da nađemo najbolje rešenje za izvlačenje vode iz kopova - kaže ministar energetike Antić. Ipak, niko se ne usuđuje da prognozira kada bi tamnavski kop mogao da bude u funkciji, jer u njemu trenutno leži skoro 200 miliona kubika vode.

Prema rečima Antića, u zavisnosti od nivoa proizvodnje uglja, u EPS-u postoje različiti scenariji o količinama struje koje nedostaju u zimskom periodu.
- Nema dileme da bi uvoz struje loše uticao na finansijske bilanse EPS-a koji su i pre poplava bili veoma loši. Ono na čemu insistiram je da se hitno urade mere finansijskog oporavka Elektroprivrede Srbije, koje podrazumevaju ubrzano restrukturiranje i drastične mere štednje. Kada su cene u pitanju, pretpostavljam da bi vanredni uvoz struje, koja je skuplja od domaće, otvorio pitanje održivosti postojećih cena i tarifnog sistema, ali smo potpuno posvećeni da do takvog scenarija ne dođe - objašnjava ministar energetike Aleksandar Antić, koji se juče sastao sa čelnicima EPS-a, RB “Kolubara”, Sektora za vanredne situacije...
V.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović i direktor RB “Kolubara” Milorad Grčić naveli su da se sada sa kopa Veliki Crljeni izvlači voda od 3,6 kubnih metara u sekundi, s tendencijom da se ti kapaciteti narednih dana povećaju, uključivanjem dodatnih pumpi.
Predstavnici “Srbijavoda”, “Beogradvoda” i Instituta “Jaroslav Černi” dali su analizu stanja o nasipima na reci Kolubari i definisali procenu bezbednosti procesa izvlačenja vode.
I u EPS-u priznaju da stabilizacija proizvodnje struje zavisi od stabilizacije proizvodnje uglja u “Kolubari”.
- Nivo proizvodnje uglja diktiraće nivo nabavke nedostajuće električne energije - kažu za “Blic” u EPS-u. Na pitanje može li ovo da utiče na poskupljenje struje za krajnje korisnike, u EPS-u kažu da o tome sud daje Agencija za energetiku.
EPS je od 15. maja do početka juna van tržišta Srbije obezbedio 161,27 miliona kilovata koji nedostaju za 6,5 miliona evra. Uglavnom su u pitanju nabavke struje od država u regionu kojima će EPS, kada bude imao višak, ustupiti pozajmljenu energiju.


TENT traži alternativu „Kolubari“

- Termoelektrana “Nikola Tesla” pokušava da nađe put ka obezbeđivanju dovoljnih količina uglja kako bi nastavila redovnu proizvodnju, jer smo svesni da je svaki megavat struje proizveden u Srbiji značajno jeftiniji od uvoznog - kaže za “Blic” generalni direktor TENT-a Dimitrije Ponoćko. Juče je, dodaje on, krenula jedna količina jamskog uglja iz Ibarskih rudnika železnicom.

- Problem je što je železnica u takvom stanju da je prevoz uglja na nama bitnim relacijama rizičan, jer je pruga u lošem stanju. Sve to zahteva dodatna ulaganja i vreme - zaključuje Ponoćko.
Juče je predsednik Sindikata TENT-a Bogdan Vukotić rekao da se treba preorijentisati na dovoz uglja železnicom, kao i da se prevoz obavlja kamionima, što je mnogo skuplje i “na čemu je neko želeo da zaradi”. 
Poslednji komentari
  • Vasa Vreme: 13.06.2014 00:52h

    Sine, hoce li u ovoj zemlji nesto da pojeftini, stalno nesto poskupljuje?

  • Maja M. Vreme: 13.06.2014 15:12h

    Struja treba da poskupi samo za redovne platise (za budale slicne meni) koje trce u banku cim im stigne racun - da bi ostvarili popust od 5%. Oni drugi i tako ne placaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP