Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSKUPLJENJE STRUJE OD 1. APRILA DIŽE CENE SVEGA

Strujni udar izvrće prazne džepove

Autor: Ivana Žigić | 05.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Deheng Kim, stalni predstavnik MMF-a u Beogradu, potvrdio je juče da je sa srpskom Vladom dogovoreno da struja poskupi za 15 odsto od 1. aprila! To će, iako niko zvanično to nije rekao, dovesti do skoka cena skoro sve robe i usluga za oko dva odsto i dodatno isprazniti već prazne srpske novčanike.

Stručnjaci se slažu da cene ipak neće probiti plafone, jer ne bi imao ko da kupuje robu

Stručnjaci se slažu da cene ipak neće probiti plafone, jer ne bi imao ko da kupuje robu | Foto: Mladen Šurjanac

Kako struja dobrim delom učestvuje u proizvodnji bukvalno svega, tako proizvođači svako njeno poskupljenje odmah iskoriste da podignu cene svojih proizvoda. Da bez poskupljenja ne može, za „Alo!“ potvrđuje i Radoslav Veselinović, vlasnik „Galeb grupe“.


- Moraćemo da podignemo cene, iako je inostrano tržište vrlo teško i skuplji proizvodi mogu da nas učine nekonkurentnim. Kako pak taj teret ne možemo da prebacimo ni na naše kupce, verujem da ćemo smanjiti proizvodnju nekih proizvoda koji su izvozno orijentisani - kaže Veselinović, dok Miroslav Miletić, generalni direktor „Bambija“,kaže da skuplji inputi znače i više cene proizvoda.

- Nama je osnovni energent koji koristimo gas, iako većina konditora ima kompletne linije na struju. Ipak, ni nama učešće struje u proizvodnji nije beznačajno, te ćemo morati da uradimo računicu - rekao je Miletić, i napomenuo da će odlučujući faktor o promeni cena ipak na prvom mestu biti kupovna moć potrošača.

Goran Papović

Goran Papović | Foto: Oliver Bunić


Iako su proizvođači svako poskupljenje bilo kog inputa koristili da u znatno većoj meri nego što je to neophodno poskupe svoje proizvoda, stručnjaci smatraju da ovog puta ipak neće biti tako.

- Nemaju ljudi više novca ni za ono najosnovnije, i to je jasno i proizvođačima, pa verujem da će poskupeti proizvode u znatno manjem procentu nego što su to ranije radili. Ne očekujem poskupljenja veća od dva odsto - kaže ekonomista Ljubomir Madžar. Sa njim se slaže i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Dosad su proizvođači i trgovci podizali cene i zbog cunamija u Indiji, a kamoli poskupljenja struje, ali je životni standard građana na toliko niskim granama da prostora za poskupljenje više nema - rekao je Papović.
Zbog slabe kupovne tražnje, koja je izazvana niskim standardom stanovništva, ni analitičar Saša Đogović ne očekuje prevelika poskupljenja:
- Jednostavno im je sužen manevarski prostor za povlačenje poteza koje su ranije bili vrlo radi da povlače - kaže on.

Proizvod trenutna cena nakon poskupljenja


Ulje 115 117
Šećer 61 62
Brašno 52 53
Prašak za veš (3kg) 360 367
Farmerke 4.200 4.280
Kaput 7.000 7.140
Trosed 53.000 54.060
Feniranje 600 615
- Pod pretpostavkom da će poskupljenje iznositi 2%

Poslednji komentari
  • mare Vreme: 05.03.2015 17:57h

    Ahahaha komedija sve poskupljuje uvek svi oce zarade na brzaka secam se kad je gorivo poskupelo sve je onda pojeftinilo pa nista nije pojeftinilo pa opet poskupelo. U Americi platio 60 dolara to je nesto manje od 6000 din 100 litara bezolovnog ili regular kako ga zavu sa njuihovim standardom a mi gde smo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP