Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRAD

Studentima preti zatvor zbog blokade fakulteta?

Autor: novosti.rs | 16.01.2015 - 10:32:00h | Komentara: 0

Policija će, na zahtev javnog tužilaštva, ispitati učesnike blokade Filozofskog fakulteta, koja je okončana pre nedelju dana. Zahtev javnom tužilaštvu da reaguje po službenoj dužnosti i pokrene istragu uputio je dekan fakulteta prof. dr Miloš Arsenijević, saznaju "Novosti".

Studenti kažu da nisu svi problemi rešeni

Da li im preti zatvor? | Foto: O. Bunić

Tako bi zbog protesta, studenti mogli da završe i u zatvoru. Dekan ih je optužio da su nasrtali na profesore i kolege, da su vređali i pretili, da su ograničavali slobodu kretanja drugima, da su uništavali imovinu, a policija će da utvrdi šta je od ovoga istina i da svoje nalaze saopšti tužilaštvu, koje će odlučiti šta dalje.
- Javnom tužilaštvu smo podneli zahtev i tu se završava naš posao. ostalo treba oni da rade - kaže za "Novosti" dekan prof. dr Miloš Arsenijević. - Možda će studenti i profesori biti pozivani na saslušanja, možda će nam tražiti dokazni materijal ili snimke. To nema veze sa fakultetom. U svakom slučaju ćemo sarađivati.
A da je dekan Filozofskog fakulteta tražio od tužilaštva da ispita učesnike blokade, čuli su i sami studenti. Međutim, verovali su da je, sa prekidom blokade 9. januara, taj postupak ostavljen po strani.

Studentski protesti Foto: Oliver Bunić

Studentski protesti / Foto: Oliver Bunić

- Znamo da se dekan konsultovao sa advokatima i da su mu rekli da se ne krši autonomija fakulteta ako policija bude sprovodila istragu. Iskreno, ne znamo šta nam je gore, krivične ili disciplinske prijave. Zbog drugih možemo da budemo izbačeni sa fakulteta - kažu studenti iz samoorganizovanog studentskog pokreta.
Oni se nadaju da neće dobiti nove krivične prijave, a i da će fakultet ipak da povuče stare i da obustavi disciplinske postupke. ako se to ne dogodi, kažu, na zboru studenata će se dogovoriti o daljim akcijama.

OSAM PRIJAVA
Filozofski fakultet je protiv učesnika blokade već podneo osam krivičnih prijava zbog napada, pretnji, remećenja javnog reda i mira... iako su članovi samoorganizovanog studentskog protesta tražili da se te prijave povuku, to nije učinjeno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP