Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA PORAZNOM STATISTIKOM OBELEŽILA SVETSKI DAN STUDENATA

Studiraju za profesije koje ne postoje!?

Autor: Ekipa Alo! | 18.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštila je juče, povodom Svetskog dana studenata, da je samo na osnovnim akademskim studijama na državnim fakultetima u Srbiji evidentirala 136 zanimanja koja nisu uneta u šifrarnik zanimanja.

Studenti uče za čak 136 zanimanja za koja ne  postoji radno mesto

Studenti uče za čak 136 zanimanja za koja ne postoji radno mesto | Foto: Anita Đukić

Iz LSV-a poručuju da akademci u Srbiji studiraju profesije koje ne postoje u šifrarniku zanimanja, pa samim tim kada ih završe ne mogu ni da pronađu adekvatan posao, navodi se u saopšenju.


„Postojeći šifrarnik zanimanja datira iz 1992. godine, dopunjavan je šest godina kasnije, ali nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zbog čega su zanimanja za koja se studenti obrazuju po bolonjskom procesu nepostojeća”, navode iz LSV-a i najavljuju da su spremni da pročešljaju i preostale stručne nazive za srednje škole, privatne fakultete, strukovne studije, pa i master studije kojih uopšte nema u ovom dokumentu i spisak dostavi ministarstvu.
I Bojan Vojinović, predsednik Studentske unije Srbije (SUS), ukazao je da su u više navrata ukazivali na otpor nadležnih prostvetnih struktura da se reforma započeta Bolonjskom dekalaracijom dovede do kraja i da se prihvate sugestije studenata.

“Nastavni programi su obimni, literatura zastarela, a ne manje važan problem mladih je manjak mesta u studentskim domovima, neadekvatan broj i visina stipendija i visoki kriterijumi za dobijanje stipendije”, istakao je Vojinović i dodao da u Beogradu studentski dom nije izgrađen 35 godina, a loša finansijska situacija roditelja ne dozvoljava da deci iznajme stan. Cene hrane i smeštaja u domovima povećane su za 30 odsto, a stipendije su nepromenjene. Iznos je 6.100 dinara, isplata je neredovna, a troškovi hrane i smeštaja su oko 7.000 dinara“, podsetio je Vojinović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP