Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONIŠTENJE PRESUDE 69 GODINA NAKON SUĐENJA I STRELJANJA

Sud oslobađa Dražu!

Autor: Ivana Kljajić | 14.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

General Dragoljub Draža Mihailović, komandant Kraljevske vojske u otadžbini, danas će najverovatnije biti rehabilitovan, što će po ko zna koji put podsetiti na Srbiju i dalje raspolućenu između partizana i četnika.

Montirani proces: Detalj sa suđenja Mihailoviću

Montirani proces: Detalj sa suđenja Mihailoviću | Foto: Arhiva Blica

To, uostalom, potvrđuju i naši sagovornici, koji s nestrpljenjem čekaju čiju će pravdu sud zadovoljiti. Kako kažu stručnjaci koji su pratili ovaj višegodišnji proces, potrebna je prava pravna akrobatika da Viši sud u Beogradu danas odluči drugačije, odnosno da ne poništi presudu od 17. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem i kojom su mu oduzeta građanska prava.


Najglasniji zagovornik rehabilitacije, lider SPO Vuk Drašković, za „Alo!“ poručuje da će rehabilitacija Draže Mihailovića rehabilitovati i Srbiju.
- Montirani komunistički proces generala Mihailovića nije bilo suđenje nego ubistvo i očekujem da će ta takozvana presuda biti ukinuta. Time će biti rehabilitovan ne samo prvi antinacistički gerilac u Evropi i njegova vojska, nego će biti rehabilitovana i Srbija, koja je, zbog dominirajuće podrške u Drugom svetskom ratu vođi antifašističkog pokreta i ministru vojnom izbegličke jugoslovenske vlade u Londonu, od komunista proglašena za državu saradnicu Adolfa Hitlera - izjavio je Drašković za naš list.
I lider radikala Vojislav Šešelj očekuje povoljne vesti iz Višeg suda, jer su, kako kaže za „Alo!“, pravne činjenice koje idu u prilog rehabilitaciji neoborive.

- Jedini pravni osnov jeste prihvatanje rehabilitacije. Ne vidim uopšte razloge da se to odbaci. I u završnoj reči mogle su se čuti samo pravne činjenice koje govore da generala Mihailovića treba rehabilitovati. Dakle, ako se ne umeša politika, ne vidim drugačiji ishod - smatra Šešelj.
S druge strane, Titov unuk Joška Broz smatra da bi današnja presuda mogla da najavi čak i rehabilitaciju Adolfa Hitlera!

- Bila bi to velika sramota za državu, ali mi države i nemamo. Vlast je dozvolila da se izjednače partizanski i četnički pokret i evo, na pragu smo da rehabilituju i Dražu, a to će vam biti početak rehabilitacije Alojzija Stepinca, Ante Pavelića i ostalih zločinaca. Za godinu, dve, doći će se i do rehabilitacije Hitlera. Vlast nam je sramota, u sve se umešala, i u sport, i u privredu, i u istoriju - gnevan je Brozov potomak.
Znajući da je rehabilitacija izvesna, potpredsednica socijalista Dijana Vukomanović kaže za naš list da se uzda u pamćenje naroda.

- Kakva god da bude odluka suda u slučaju rehabilitacije Draže Mihailovića, nemoguće je promeniti istoriju i pamćenje naroda. Narod zna ko su bili pobednici, a ko gubitnici, ko su bili partizani, a ko četnici. Ko god da je sarađivao sa okupatorom i usudio se da progoni i ubija vlastiti narod, taj je gubitnik i izdajica. Odluka suda neće bitnije uticati na sadašnji raspored i snagu političkih partija u Srbiji jer nas danas udružuju i dele mirnodopska, a ne ratna pitanja - objašnjava ona.

Istoriju pišu  pobednici

Istoriju pišu pobednici | Foto: Arhiva Blica

Odluka konačna!


Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka. Ukoliko sud usvoji zahtev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića, ta odluka će biti konačna. Pošto u ovom postupku postoji samo jedna strana, pravo žalbe postoji samo u slučaju da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen.

Poslednji komentari
  • Milun Vreme: 14.05.2015 08:58h

    Tužni - kružni - srpski tok. Videćemo uskoro u junu, daljne odgađanje početka pregovaranja za ulazak u EU za neka bolja vremena.

  • Војвода КРСТО Vreme: 14.05.2015 09:37h

    СЛОБОДА ИЛИ СМРТ!

  • veljko živković Vreme: 14.05.2015 13:02h

    Жив је Дража умро није, док је Српсттва и Србије! Хвала ти господе боже!

  • Ana Vreme: 14.05.2015 13:52h

    Hvala Vuku i SPO na upornosti. Komunisti i deca partizana nek se ne nerviraju, pa imamo i mi pravo da se secamo s ponosom nasih oceva i dedova!

  • Nikola P. Vreme: 14.05.2015 14:07h

    Cestitam Vuku i SPO-u na doslednoj borbi za rehabilitaciju istine. Molio bih sve SBNOROVE i sve levicare da odustanu od najavljene bujice negativnih komentara jer je Srbija dosta krvarila zahvaljujuci njima.Molim takodje, srBske patriJote da prestanu svojim izgledom i ponasanjem da blate ovaj gospodski i viteski pokret.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP