Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BALKAN

Sud u Strazburu odlučuje
čija je "Bitka na Neretvi"

Autor: Blic | 06.07.2013 - 12:48:00h | Komentara: 0

Razrešenje poseda nad pravima za filmski ratni spektakl “Bitka na Neretvi” odrediće Sud u Strazburu jer sam državljanin Hrvatske, zemlje koja je odnedavno članica Evropske unije - kaže za „Blic“ reditelj Veljko Bulajić kojeg je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u Sarajevu zbog neovlašćene prodaje prava na filmove „Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

Bitka na Neretvi

Scena iz filma „Bitka na Neretvi“

Adis Bakrač, direktor „Filmskog centra Sarajevo“, tvrdi da poseduje dokaze da je “Bitka na Neretvi” bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlašćene prodaje filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara”.


- Oba filma su snimljena u produkciji “Bosna filma” i “Sutjeska filma” i od Suda tražimo da zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima - navodi Bakrač.
S druge strane, reditelj najvećeg i najskupljeg filmskog ratnog spektakla Titove Jugoslavije za „Blic“ ističe da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj Sudu u Strazburu i da je siguran da će njegove odluke biti veoma neprijatne za ljude iz „Filmskog centra Sarajevo“.

- Gospoda iz “Filmskog centra Sarajevo” su u ogromnoj zabludi jer je “Bitka na Neretvi” nastala u koprodukciji “Jadran filma”, “Bosna filma” i “Radne zajednice - Bitka na Neretvi”. Kasnije su međunarodnu koprodukciju podržale po jedna nemačka, američka i italijanska producentska kuća. Prihodi od filma treba da se ravnopravno dele na tri dela - kaže Bulajić.

Veljko Bulajić

Veljko Bulajić

Reditelj koji je poreklom iz Crne Gore ne odustaje od teze da je “Bitka na Neretvi”, pre svega, autorski hrvatski film jer su na sve najvažnije kreativne procese u filmu presudno uticali Hrvati.


- Reditelj, pisac scenarija, scenograf... najdgovornija mesta na snimanju filma zauzimali su Hrvati. Svuda u svetu “Bitka na Neretvi” se najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film. Moram da podsetim ljude iz “Filmskog centra Sarajevo” da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome o čemu će istinu utvrditi Sud u Strazburu - pojašnjava Bulajić.

Srce me boli zbog “Kozare”

Poznati jugoslovenski reditelj ne krije razočaranje stanjem kopija filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara” i napominje da “regularni vlasnici prava” nisu uspeli da modernizuju i osveže te kopije, a zaradili su hiljade evra na njihov redistribuciji.
- „Kozara“ jeste bosanskohercegovački film jer je nastao u produkciji „Bosna filma“, ali je sramno koju su kopiju nedavno prikazali u bioskopu „Evropa“ u Zagrebu. Srce me je bolelo dok sam to gledao. Slična situacija je sa filmskim kopijama “Bitke na Neretvi” i zato će Sud u Strazburu praktično spasiti te filmove - kaže Bulajić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP