Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RATNI ZLOČINI U HRVATSKOJ

Sud u Strazburu presudio u korist supruge ubijenog Srbina

Autor: M. K. | 15.06.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Evropski sud u Strazburu presudio je u korist Ane Jelić, hrvatske građanke, čijeg je supruga srpske nacionalnosti u novembru 1991. godine u Sisku uhapsila hrvatska policija, a zatim ga ubila. Prema presudi Jelićeva će na ime odštete od države Hrvatske dobiti 20.000 evra i 1.000 evra za sudske troškove. Ovo je, inače, prvi proces koji je pozitivno okončan u korist srpske strane.

Hrvatska dužna da  isplati 20.000 evra  odštete i 1.000 evra  sudskih troškova

Hrvatska dužna da isplati 20.000 evra odštete i 1.000 evra sudskih troškova | Foto: Profimedia

U slučaju „Jelić protiv Hrvatske“ je zaključeno da je prekršen član Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sud smatra da hrvatske vlasti nisu sledile verodostojne tragove o identitetu odgovornih počinilaca ubistva. Koalicija Udruženja izbeglica pozdravila je odluku suda i navela da presuda pokazuje da u Hrvatskoj i dalje nema stvarne politčke volje da se procesuiraju ratni zločini protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.


- Patnja brojnih članova porodica žrtava ratnih zločina srpske nacionalnosti još uvijek nije priznata i većina je ne samo izgubila parnice za naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne boli protiv Republike Hrvatske, zbog navodne zastare, nego su sudovi donosili presude da plaćaju troškove parničnog postupka u iznosima od 3.000 do čak 10.000 evra - stoji u saopštenju.

Sud u Strazburu

Sud u Strazburu | Foto: Profimedia

Kako se navodi u saopštenju, odnos prema žrtvama srpske nacionalnosti samo je jedan od dokaza da je hrvatsko pravosuđe i dalje etnički motivisano i da Hrvatska nije zaslužila da zatvori pregovore o Poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ sredinom 2011. i da postane član Evropske unije 1. jula 2013. Predsednik Koalicije Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za ratne zločine da traže od hrvatske strane da konačno rasvetli brojna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika, kao i da donese odluku o otpisivanju parničnih troškova svima koji su podigli tužbe protiv Hrvatske zbog smrti člana porodice u periodu 1991-1995. i da osnuje fond za obeštećenje svih žrtava rata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP