Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEVEN ĐENADIJA, GEOPOLITIČKI ANALITIČAR, O SUKOBIMA U KUMANOVU:

Sudar Amerike, Kine i Rusije u Makedoniji!

Autor: D. Ramadani | 12.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Iza terorističkog napada u Kumanovu kriju se velike igre globalnih svetskih igrača, a znamo da kada to biva obično stradaju oni manji i slabiji, a u ovom slučaju je to Makedonija, ocenjuje u intervjuu za “Alo!” Neven Đenadija, geopolitički analitičar i autor dokumentarca “Kosovski zavet”.

Neven Đenadija

Neven Đenadija

- Ovaj put konkretno je u pitanju trasa „Turskog toka“, koja izvesno treba da prođe od Rusije prema Turskoj i Grčkoj, pa dalje kroz Makedoniju, Srbiju i Mađarsku do Austrije. “Turski tok” je trasa gasovoda koja je ugovorena između Rusije (“Gazprom”) i Turske (“Botas”) nakon što su propali planovi za izgradnju “Južnog toka”.

Može se svakako reći da je na sceni susret dva energetska projekta, dve ideje, pa i dve sile, a možda i tri sile. Osim Amerike i njenih imperijalnih interesa, ovde se svakako našla i Rusija sa već svojim pomenutim gasovodom preko Turske, ali u pozadini i Kina, kojoj se Makedonija približava u poslednje vreme. Upravo to približavanje Makedonije Rusiji i Kini nikako ne pogoduje imperijalnim interesima SAD na Balkanu koji su već pri kraju decenijskog procesa stavljanja Balkana pod svoju potpunu kontrolu.

- Kome najviše odgovaraju nemiri?
- Samo par dana pre ovoga, u Kumanovu Amos J. Hohštajn, specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za energetiku, boravio je u Grčkoj, gde je izrazio oštro protivljenje podršci Grčke za “Turski tok”. Isti čovek je boravio i u Budimpešti krajem prošle godine sa sličnom pričom kada je u pitanju bilo Mađarsko angažovanje oko “Južnog toka”. Osim pritiska da se odustane, naveo je i jedno obrazloženje koje je jako interesantno, a to je da bi Grčka trebalo da se priključi TAP gasovodu, koji ide od Azerbejdžana, preko Turske, Grčke i Albanije, pa dalje Jadranom do Italije. Trasa ovog gasovoda zaobilazi Makedoniju, Srbiju i ostatak Balkana.

Zemlje bivše Jugoslavije  samo zajedno mogu protiv terorizma

Zemlje bivše Jugoslavije samo zajedno mogu protiv terorizma | Foto: Tanjug


- Kako će se dalje odvijati situacija?
- Teško je ovde očekivati neko dugoročnije smirivanje sukoba, verujem da vinovnici neće tako lako odustati od svojih namera. Ovome još više ide u prilog i najavljeni protesti u Skoplju makedonske opozicije za 17. maj, a i UČK se oglasila kako sprema konačan napad na Kumanovo 12. maja. Ukoliko bi došlo do ozbiljnog rata u Makedoniji, ništa manje nisu ugrožene pozicije Srbije, pa ni Crne Gore.

- Koliko su ostale zemlje na Balkanu bezbedne?
- Mislim da bezbednost nije na zadovoljavajućem nivou, što se i pokazalo u skorije vreme, kako u Bosni i Hercegovini, tako sad još i više u Makedoniji. Od ovakvih terorističkih akcija ostale zemlje u okruženju ne mogu se odbraniti ako ne sarađuju i ako nisu zajednički koordinisane i usmerene na rešavanje tog problema. Vidljiva je potreba što šire koalicije - Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i BiH moraju sarađivati kad je ovo u pitanju.
Poslednji komentari
  • Deda Branko Vreme: 12.05.2015 16:18h

    Samo da istaknem ono ispod jedne od fotografija: "Zemlje bivše Jugoslavije samo zajedno mogu protiv terorizma". I dodajem, samo zajedno mogu do novih radnih mesta i boljeg života!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP