Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODRŽANO ROČIŠTE

Suđenje Mekdonaldsu zbog diskriminacije Roma!

Autor: Beta | 23.12.2013 - 12:26:00h | Komentara: 0

Pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu održano je ročište po prijavi poverenice za zaštitu ravnopravnosti protiv Mekdonaldsa zbog sumnje da su diskriminisali Rome

mek donalds

Pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu danas su saslušani svedoci, kao i predstavnici kompanije Mekdonalds, nakon što je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić prijavila ovu kompaniju zbog sumnje da su diskriminisali Rome.
Jedna Novosađanka protestovala je u julu 2012. zbog toga što obezbeđenje Mekdonaldsa u Novom Sadu nije dozvolilo da s njom u restoran uđe i troje dece romske nacionalnosti.
Novosađanka Maja Rogić (33) je tada rekla agenciji Beta da je prišla deci koja su se igrala na Trgu slobode, u blizini “Mekdonaldsa” i pitala ih da li su gladni, na šta su oni odgovorili potvrdno.
“Dečak (8 godina) i dve devojčice (7 i 5 godina) su trčkali ispred mene do “Meka” gde ih je momak iz obezbeđenja restorana zaustavio i rekao da ne mogu da uđu. Prišla sam mu i rekla da sam ja s njima i da ću platiti šta budu naručili, na šta je momak rekao “Vi možete da uđete, oni ne”, kazala je ona.
Dodala je da je ipak odlučila da sama uđe u restoran jer joj je bilo žao da deca ispaštaju, a radovala su se obroku i čak joj pokazala na reklami šta bi želela da pojedu.
“Ušla sam, kupila im hranu, pa smo seli u baštu “Meka” gde su i jeli”, ispričala je Maja Rogić koja je novinaru Bete pokazala fiskalni račun u iznosu od 1.400 dinara, na kojem se vidi šta su deca jela.
Kompanija Mekdonalds je potom saopštila da će ispitati slučaj diskriminacije malih Roma u njihovom restoranu u Novom Sadu.
“Ukoliko je do diskriminacije zaista došlo, pozivamo osobe koje su joj prisustvovale da nam se obrate i mi ćemo slučaj ispitati, reagovati u skladu sa politikom poslovanja i najstrože kazniti takvo ponašanje”, navodi se u saopštenju.
Mekdonalds je saopštio da u Srbiji posluje 25 godina i da sve to vreme poštuje prava svih manjina, učestvuje u projektima integracije i pripadnike manjina zapošljava u svojim restoranima.
“Ne želimo da se kompanija Mekdonalds povezuje sa bilo kakvim vidom diskriminacije protiv koje se u okviru našeg poslovanja borimo. Vrata naših restorana su otvorena za sve goste i učinićemo sve da tako ostane”, piše u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP