Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZUMEO JEDINSTVENU SUŠARU

Šumadijska „ljuta mašina“ pobedila u Albaniji! (FOTO)

Autor: B.Nenković | 18.04.2015 - 15:06:00h | Komentara: 0

Jedinstvena sušara na solarni pogon i biomasu Vladana Pantovića iz Kragujevca pobedila je na regionalnom takmičenju „Filantropija za zelene ideje“ u Albaniji, a juče je prototip ove mašine pušten u rad u selu Bečevica kod Knića. Za početak, od svih vrsta voća, povrća i začinskog bilja koje mogu da se dehidriraju i to po principima energetske efikasnosti, juče je demonstrirano sušenje luka.

Vladan Pantović, idejni tvorac jedinstvene sušare

Vladan Pantović, idejni tvorac jedinstvene sušare | Foto: B.Nenković

 
Sušara je protočna, a njen kapacitet je oko 500 kilograma šljiva, obzirom da je to voće merna jedinica sušara. Njen tvorac kaže da se čeka prvi rod šljiva kako bi isprobali kvalitet sušenog voća, ali da se na primeru luka već vidi da je opravdala svoje postojanje.
-Sledeće što ćemo sušiti je kopriva, a zatim sve ostalo voće i povrće u zavisnosti od sezone. Sušara je višenamenska, ali ono što je najvažnije fleksibilna je u pogledu izvora energije. Za njen rad je potrebna topla voda, i ona radi na solarni pogon i biomasu. U Šumadiji imate ostatke od žetve u ogromnim količinama koje se bukvalno bacaju, kaže Vladan Pantović, idejni tvorac inovativne sušare.


Pantović priznaje da nije sve sam uradio, već je angažovao čitav tim i to mladih stručnjaka koji su mu pomogli da pobedi u Tirani u velikoj konkurenciji. Angažovao je inženjere prehrambene tehnologije, mašinske inženjere, biologe i menadžere s kojima je osmislio čitav projekat.  Igor Kojčić, menadžer modela ruralnog razvoja kaže da je postoji nekoliko načina da pobednička sušara bude od koristi poljoprivrednicima u Šumadiji.

Igor Kojčić

Igor Kojčić | Foto: B.Nenković

 


-Zbog teške ekonomske situacije mali poljoprivredni proizvođači u Srbiji, mogu recimo da iznajmljuju sušaru, jer je lako prenosiva. Rentiranjem mašine suše se viškovi voća i povrća, i nude ga na tržištu. Svi znamo da je cena sušenog proizvoda daleko veća od svežeg. Jedna od opcija je pravljenje manje gabaritnih sušara, koje bi svako domaćinstvo moglo da ima. Na njima je da li će namirnice sušiti za svoje potrebe ili prodaju. Osim pojedinačnog, nekoliko poljoprivrednika bi moglo da se udruži i, recimo, sa 20 sušara i 200 kooperanata napravi veliki asortiman osušenog voća i povrća, koji bi im doneo dobru poziciju na tržištu, kaže Igor Kojčić.

Automatizovana na solarni pogon

Automatizovana na solarni pogon | Foto: B. Nenković

 


Novac koji je Pantović dobio na takmičenju u Albaniji upotrebio je da napravi prototip sušare. Nada se da će neko prepoznati inovativnost njegove ideje. Na nacionalnom takmičenju za zelene ideje, ova sušara iz Šumadije osvojila je drugo mesto.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP