Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„ALO!” SAZNAJE

Sumnjiv tender umesto vakcine u „Torlaku“!

Autor: A. Medaković | 14.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dok Srbija i ove godine nabavlja vakcine protiv sezonskog gripa iz inostranstva, Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koji ni posle 10 godina nije osposobio odsek za proizvodnju ovih imunoloških lekova, retroaktivno je raspisao tender za građevinske radove upravo u tom odeljenju, saznaje „Alo!“!? I to nije sve, naime, radovi bi trebalo da „započnu“ u trenutku kada je već pokrenuta eksperimentalna proizvodnja vakcine za sezonski grip.

Uzaludnih 10 godina čekanja na domaću  vakcinu protiv gripa:  Institut „Torlak“

Uzaludnih 10 godina čekanja na domaću vakcinu protiv gripa: Institut „Torlak“ | Foto: Petar Marković

- Iako su građevinski radovi završeni još prošlog meseca i u međuvremenu je već započeta eksperimentalna proizvodnja vakcine protiv sezonskog gripa, uprava je raspisala tender za te iste radove. Interesantno je da je ta javna nabavka, koja ukupno iznosi 1.773.690 dinara bez poreza, objavljena na sajtu „Torlaka“ 7. oktobra, a da je pri tom ugovor potpisan sedam dana ranije, odnosno 30. 9. ove godine, tako da sad, posle decenije revitalizacije odseka za proizvodnju vakcina protiv sezonskog gripa, niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je sredstava ukupno odvojeno za projekat, koji je i dalje pod velikim znakom pitanja - navodi izvor „Alo!“ iz ovog instituta.


Naš sagovornik dodaje i da je „Torlak“ učestvovao na tenderu koji je raspisao Republički fond za zdravstveno osiguranje(RFZO), te da je dobio ugovor o nabavci 265.159 doza vakcine protiv sezonskog gripa.

- Naša institucija bila je jedina koja je učestvovala na pomenutom tenderu, iako su poziv dobile i „Glakso Smit Klajn“ i „Sanofi“, firme koje su prema nezvaničnim informacijama zainteresovane da postanu strateški partneri „Torlaka“. Međutim, iako „Sanofi“ nije samostalno učestvovao na tenderu, „Torlak“ je upravo sa kompanijom „Sanofi Paster“ potpisao ugovor o nabavci vakcine iz inostranstva - navodi izvor „Alo!“ iz „Torlaka“.

Tender  za radove  objavljen 7.  oktobra, a ugovor  sa izvođačima  potpisan još 30.  septembra

Tender za radove objavljen 7. oktobra, a ugovor sa izvođačima potpisan još 30. septembra | Foto: Shutterstock


U pokušaju da dobijemo odgovor na pitanje šta se trenutno dešava u ovoj instituciji od nacionalnog značaja, pozvali smo direktorku instituta Veru Stojiljković, koja je izbegla da precizno odgovori na pitanja našeg lista: „Obaveštavamo vas da je Institut ‘Torlak’ krenuo uzlaznom putanjom u svom razvoju, s obzirom na to da je u proteklih šest meseci završena prva faza konsolidacije rada Instituta. Navedenim su ostvareni preduslovi za realizaciju usvojenog plana proizvodnje vakcine protiv gripa, koji je verifikovala SZO“.

Stojiljkovićeva je potvrdila da je „Sanofi“ inodobavljač s kojim je „Torlak“ potpisao ugovor o nabavci vakcine protiv gripa.
„Inodobavljač od kojeg je za ovogodišnji tender Institut ‘Torlak’ nabavio vakcinu protiv gripa je ‘Sanofi Paster’. Odluka o dodeli ugovora u predmetnom tenderu nam je dostavljenja 1. oktobra“, piše u odgovoru direktorke instituta, koji upućuje na to da odluku o inodobavljaču nije doneo „Torlak“, već da je ona sastavni deo tendera.

Ministarstvo: Razmatraju se strateški parteneri za „Torlak“


I u Ministarstvu zdravlja, koje vodi Slavica Đukić Dejanović, nisu bili ništa konkretniji u odgovorima koji se tiču Instituta „Torlak“ i strateškim partnerima. I u Institutu i u ministarstvu su ponovili su da je Vlada krajem prošle godine donela odluku o obrazovanju koordinacionog tela za vođenje pregovora i predlaganju mera za unapređenje proizvodnje i distribucije imunoloških lekova.
- Koordinaciono telo razmatra predloge izuzetno renomiranih inostranih proizvođača imunoloških lekova koji u svojim programima imaju moguću saradnju sa Institutom „Torlak“ - navode u ministarstvu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP