Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STOKA SA NAŠIH FARMI USAVRŠAVAĆE SE POMOĆU GENETIKE

Superovce stižu u Srbiju!

Autor: Ružica Kantar | 05.03.2013 - 09:02:00h | Komentara: 1

Rasa ovaca dorper, koja ne postoji u našim krajevima, ali je u svetu poznata i cenjena, uskoro bi zahvaljujući braći Aleksadru i Branku Milovanoviću i njihovoj saradnji sa australijskim priznatim stručnjakom doktorom Fransoa Mareom, mogla da počne da se gaji i kod nas!

Milovanovići sa profesorom Mareom  u Australiji

Milovanovići sa profesorom Mareom u Australiji

Braća Milovanovići, diplomirani veterinari, zahvaljujući zamrznutim embrionima i spermatozoidima australijskih ovaca i ovnova bi već za dve-tri godine mogli da postanu pioniri u uzgajanju ove rase, poznate po tome što njihova kratka vuna ne zahteva strižu već se obnavlja prirodnim putem!
- Ovo što sada radimo je vrlo važno za budućnost izvoza ovaca u našoj zemlji. Međutim, od vitalnog je značaja prvo dobro savladati nauku - objašnjava Aleksandar Miliovanović za australijski dnevni list „Dejli liberal”.


Šta je dorper ovca


Dorper potiče iz Južne Afrike, zemlje sa dugom tradicijom uzgoja prvoklasnih tovnih grla. Selekciju su od južnoafričkih farmera preuzeli Amerikanci koji su i zaslužni za dobre rezultate ove rase. Postoje dva varijeteta, beli (beloglavi) i crni Dorper. Glavna prednost rase je kratka vuna koja ne zahteva strižu već se obnavlja prirodnim putem. Dorper ima debelu kožu koja je vrlo cenjena i štiti ovce pod otežanim klimatskim uslovima.

On i njegov brat Branko su, želeći da uđu u samu srž genetike i želeći da nauče kako da iskoriste nauku u komercijalne i praktične svrhe, izvesno vreme proveli u australijskom gradu Dabo. Tamo su radili na farmi sa ovcama, ali i boravili u laboratoriji doktora Marea, koji im je strpljivo otkrivao sve tajne u vezi sa uzimanjem i čuvanjem genetskog materijala ovih životinja.
Doktor Mare, inače južnoafričkog porekla, jedan je od najcenjenijih stručnjaka u svetu i trenutno je vrlo popularan u Kini, gde odgajivači koriste njegovu tehnologiju zamrzavanja i transfera embriona australijskih ovaca kako bi osnovali potpuno novu industriju.

- A u Srbiji će pioniri ove industrije biti upravo braća Milanovići - rekao je doktor Mare.
- Vrlo je inspirativno videti kako su fokusirani i zainteresovani za ovu temu. Prosto ne mogu da ih isteram iz laboratorije - zaključuje kroz smeh doktor Mare.

Ne izbijaju iz  laboratorije

Ne izbijaju iz laboratorije

Dozvola možda već za nekoliko meseci!


Iako bi moglo da prođe i tri godine do dobijanja dozvole u Srbiji, Milovanovići se nadaju da će po ubrzanom procesu dozvolu dobiti već za nekoliko meseci. Kada dobiju dozvolu, zamrznuti embrioni i seme će iz daleke Australije biti poslati u Srbiju, gde će biti implementirani u domaće ovce.
- Zamrznuti embrioni su definitivno postali najpopularniji način trgovanja na međunarodnom planu u stočarskoj genetici - zaključuje doktor Mare.

Poslednji komentari
  • Samo nase Vreme: 05.03.2013 15:13h

    Bilo sta sto je genetski modifikovano, izmenjeno i nije autihtono, nije sa nasih prostora ugrozava i ugrozavace biodiverzitet Srbije!!! Ali dok mi to shvatimo, izgubicemo sve sto ova bogata zemlja ima..UPS, imala je

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP