Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČIŠĆENJE TELA POSLE PRAZNIKA

Surutka za dobro jutro

Autor: Novosti | 04.01.2014 - 11:00:00h | Komentara: 0

Očistite telo od teške hrane i oslobodite se nadimanja i osećaja manjka energije. Najvažniji su unos dijetalnih vlakana i dovoljno tečnosti

Surutka

Ako želite da organizam „razbudite“ i „očistite“ nakon desetak dana obilnih, teških i teško svarljivih jela potrebno je mnogo više od obične „voćne“ jednolične dijete. Nedostatak energije, glavobolje, stalni osećaj nadimanja, neredovna probava, samo su neki od znakova da je organizmu potrebno - čišćenje.
Ishrana bogata dijetalnim vlaknima prva je mera čišćenja organizma i creva, dok drugi deo dijete čini adekvatan unos tečnosti, pre svega vode i biljnih čajeva. Uz to, valja ograničiti unos šećera, mlečnih proizvoda (osim fermentisanih mlečnih napitaka poput jogurta, kefira, probiotika). Kiseli kupus je pritom vrlo često nepravedno zapostavljen, a riznica je vitamina C, probiotičkih bakterija i vlakana koji stimulišu imunitet i probavne procese.
U ovom tipu ishrane zastupljene su sledeće namirnice: luk, brokoli, heljda, ovsena kaša, smokve, šljive, borovnice, jabuke, grejpfrut, mandarine, pomorandže. Voda je, naravno, neizbežna jer je neophodna za metaboličke detoksikacijske procese u organizmu. Za uspostavljanje ravnoteže u varenju potrebna je postupna hidracija, a to podrazumeva čašu vode svakih 45 do 60 minuta.
Svežu sirutku poželjno je piti do jedan litar dnevno, za prosečnu zdravu osobu, koja nema nikakvih problema sa bubrezima, budući da ona stimuliše bubrege na izlučivanje tečnosti (diuretik). Zeleni čaj valja piti umesto kafe, preporučuju se tri-četiri šoljice dnevno (za osobe koje nemaju povišeni krvni pritisak).
Kao i u uobičajenim dijetama, i u ovom programu treba smanjiti unos natrijuma (ne samo slanu hranu, već i onu bogatu natrijumovim solima - konzerve i prerađena hrana).

JELOVNIK ZA PET DANA

PRVI DAN
Natašte: Popiti 3 dcl sveže surutke i šejk: u blenderu izmiksati: 3 kašičice zobenih integralnih pahuljica, 1 šoljicu smrznutih borovnica, 2 suve šljive, 1 kašičica samlevenih lanenih semenki, 1 čajna kašičica cimeta, 3 dcl sojinog mleka
Međuobrok: Voćna salata: 2 mandarine, 1 grejpfrut naseckan na kocke, 1 neoljuštena jabuka, 1 kašičica cimeta.
Ručak: Rižoto od heljde: pola tanjira kuvane heljde, 1 šoljica kuvanog boba, začiniti s maslinovim uljem i naseckanim peršunom. Pečeni oslić - srednji komad, začinjen s maslinovim uljem. Zelena salata s jabukovim sirćetom i limunovim sokom. 1 šoljica zelenog čaja.
Međuobrok: Salata od kiselog kupusa, začinjena sa 4 kašičice ulja od semenki bundeve, jedna kriška integralnog hleba.
Večera: Pečena skuša na žaru, sa naseckanim belim lukom. Blitva i krompir.

DRUGI DAN
Natašte: Popiti 3 dcl sveže surutke
Doručak: 3 dcl kefira, umešati 1 kašičicu lanenih semenki.
Međuobrok: Sok od 2 grejpfruta i 1. dcl razređenog soka aloje vere.
Ručak: Varivo - grašak sa repom i šargarepom, 1 kriška raženog hleba sa semenkama.
Međuobrok: Domaći kompot od 2 jabuke, 1 kruške, 5 suvih šljiva, i 3 suve smokve, 1 kašičica cimeta.
Večera: Krem supa od brokolija u koju treba dodati jogurt sa malo masti i naseckani beli luk, malo ražanog brašna.

TREĆI DAN
Natašte: 3 dcl sveže surutke
Doručak: Sok od aloje vere, parče ražanog hleba, namaz u blenderu pripremljen od 4 mlevene smokve i 2 suve šljive
Međuobrok: U blenderu pripremljen šejk od mleka, 3 suve šljive i pola kruške
Ručak: Varivo od heljde, praziluka, celera, šargarepe i pilećih prsa.
Međuobrok: 2 pomorandže
Večera: Probiotički posni sir 200 g, salata od crvenog luka, jabukovog sirćeta i maslinovog ulja, 1 kriška ražanog hleba

ČETVRTI DAN
Doručak: 1 šoljica ovsene kaše sa sojinim mlekom i cimetom, naseckati 5 badema i 1 mandarinu.
Međuobrok: Voćna salata od 1 jabuke, 1 kivija, 1 pomorandže
Ručak: Kuvani bob, začinjen s maslinovim uljem i lukom, 1 kuvana šargarepa, 1 kuvani krompir, salata od cvekle
Međuobrok: malomasno mleko
Večera: Kuvani oslić i spanać

PETI DAN
Natašte: Sveža surutka - 3 dcl
Doručak: Narendane 3 jabuke, cimet po želji.
Međuobrok: Sendvič od 1 kriške ražanog hleba, dimljeni tofu, zelena salata
Ručak: Barene i pečene špargle sa tri belanca, začiniti s belim lukom, kurkumom i malo soli, kupus salata s jabukovim sirćetom
Međuobrok: mleko sa malo masti, 2 suve kajsije
Večera: Pečena pastrmka, karfiol kuvan na pari

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP