Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHTEV POSLANIKA DS

Šutanovac: BIA da prizna svakom ko je prisluškivan!

Autor: Beta | 29.06.2014 - 14:26:00h | Komentara: 1

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) dužna da svakom građaninu koji je bio pod posebnim merama omogući da zna da li je bio pod merama i da prisustvuje uništenju tog materijala.

Dragan Šutanovac

Dragan Šutanovac | Foto: Petar Marković

- Ono što tražimo je da ona lica koja su došla u situaciju da budu pod posebnim merama, a za koje sud kasnije kaže da za to nisu postojali osnovi, da znaju da li su bili pod merama i da imaju mogućnost da prisustvuju uništenju tog materijala - kazao je Šutanovac u Skupštini Srbije.

On je naveo da se tako štite ljudska prava i prava svakog građanina Srbije i da je ovo kao što je rečeno na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo u skladu sa Ustavom i pravnim sistetom Srbije.

- Smatram da je ovo nešto što je dobro za sve građane Srbije i mislim da je dobro za samu BIA i da ni na koji način ne onemogućava BIA da radi svoj posao, ali da dovodi ljude koji su tu zaposleni da ozbiljnije promisle da li postoji mogućnost da naprave grešku ili ne, jer na ovaj način koji je trenutno predložila Vlada i ako naprave grešku, ne postoji nikakva sankcija - dodao je poslanik DS.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović je rekao da mu nije jasno zbog čega se ovo traži, jer veruje da niko ne bi zatražio proširenje mera da nema indicije da se određeno lice s nekim druži.

- Ako bi neko trebalo da bude zainteresovan za ovaj član, onda sam to ja, ali ovo što se ovde traži mi nije jasno. Verujem da niko u BIA ne bi zatražio proširenje mere da nema indicije da se određeno lice s nekim druži. Neko želi BIA da pretvori u komunalnu policiju, nisam voljan niti bih prihvatio ovaj amandman - kazao je Đukanović.

Vlada Srbije i Odbor za kontrolu službe bezbednosti nisu prihvatili amandman, a Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo smatra da je amandman u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Odbor za kontrolu službi i bezbednosti prihvatio je dva amandmana od uloženih 11 i to poslanica Nove Srbije Zlate Đerić i Dubravke Filipovski.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su oko 11 časova raspravu o amandmanim na predložene izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Sednici prisustvuje 161 narodni poslanik, a predsednica Parlamenta Maja Gojković navela je da su poslanici uložili 11 amandmana na izmene Zakona.

Osnovni razlog za izmene i dopune zakona jeste usaglašavanje odredbi kojima se reguliše presretanje tajnih komunikacija, koje je Ustavni sud 26. decembra 2013. godine proglasio neustavnim, rok da se odredbe isprave je šest meseci.

Poslednji komentari
  • pajsije Vreme: 30.06.2014 13:05h

    A on da prizna gde su HAARP antene u Srbiji pa da ih demontiramo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP