Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ROĐENDAN

Sutra je dan VOA

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 14:38:00h | Komentara: 0

Pripadnici Vojnoobaveštajne agencije (VOA) obeležiće sutra svoj dan - 6. maj u znak sećanja na isti datum iz 1920. kada je stupila na snagu Uredba kojom je u sastavu Đeneralštaba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca osnovano Obaveštajno odeljenje.

Vojnoobaveštajna agencija VOA

Vojnoobaveštajna agencija VOA | Foto: Vojska Srbije

Tada je, prvi put od nastanka moderne vojske na našim prostorima, obaveštajna funkcija izdvojena u posebnu organizacijsku celinu, jer je tadašnji glavni Đeneralštab imao, uz Obaveštajno, još tri odeljenja - Operativno, Saobraćajno, kao i Istorijsko-geografski institut.

Dan VOA, pripadnicima te agenciji danas su čestitali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalstaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.
Gašić je u čestitki istakao da su pripadnici VOA "pokazali, ne mali broj puta, da su ključni činilac obaveštajno-bezbednosnog sistema, kako Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako i Srbije".

On je naveo i da su pripadnici VOA uspesno nastavili tradiciju Obavestajnog odeljenja Glavnog Generalštaba, dugu skoro jedan vek, kada je prvi put od nastanka moderne vojske na našim prostorima, obaveštajna funkcija izdvojena u posebnu, organizacionu celinu.

"U uverenju da ćete i u predstojećem periodu jos više unaprediti rad Agencije, upućujem vam srdačne čestitke povodom 6. maja - Dana VOA", istakao je Gašić u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.

Diković je istakao da su pripadnici VOA, realizacijom brojnih zadataka iz domena obavštajnog obezbedjenja i zaštite interesa Ministarstva odbrane u inostranstvu i ostvarenim rezultatima u proteklom periodu, jos jednom potvrdili da sa ponosom proslavljaju dan Agencije.

"Želim vam da i u narednom periodu, kao stručni i rukovodeći organ vojnoobavestajne slube Ministarstva odbrane i sastavni deo sistema bezbednosti Srbije, ostvarite zapažene rezultate u radu i time značajno doprinesete bezbednosti sistema odbrane", naveo je on u čestitki objavljenoj na sajtu Vojske Srbije.

Od prvih početkaka, tokom 1920. godine uloga i zadaci VOA su se menjali i prilagođavani savremenim svetskim trendovima, a danas kao moderna spoljnoobaveštajna služba Ministarstva odbrane vrši obaveštajnu funkciju za potrebe sistema odbrane Srbije.

Nadležna i odgovorna za obaveštajno obezbedjenje, predstavljanje i zaštitu interesa Ministarstva odbrane u inostranstvu, VOA svoju namenu ostvaruje preko obaveštajno-operativne i vojno-diplomatske delatnosti.

Glavni ciljevi koji se postavljaju pred VOA su sprečavanje iznenađenja i obezbeđenje podataka o bezbednosnoj situaciji u bližem i širem okruženju Srbije.

Pri tom težište rada pripadnika VOA je na otkrivanju i praćenju namera potencijalnog neprijatelja, terorističkih i ekstremističkih snaga, kao i prikupljanju drugih podataka o vojnim, političkim i ekonomskim aktivnostima koje mogu biti od uticaja na bezbednost zemlje.

Pripadnici VOA zaduženi su i za praćenje kriza u regionima gde su ili mogu biti angažovane nacionalne snage u multinacionalnim operacijama, za zaštitu interesa Ministarstava odbrane i Vojske Srbije kao i za učešće u razvoju međuarmijske saradnje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP