Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Počinju 48. Gročanske svečanosti

Sutra otvaranje likovne kolonije "Grocka na Dunavu" (FOTO)

Autor: Tanjug | 27.07.2015 - 15:42:00h | Komentara: 0

Gročanske svečanosti, 48. po redu, počinju 30. jula i traje do 2. avgusta. U sklopu ove manifestacije, propratni programi će početi i ranije, pa će sutra biti otvorena 18. Likovna kolonija, sa tematskim nazivom "Grocka na Dunavu“.

Grocka

Grocka | Foto: Vladan Živančević

Petnaest akademskih umetnika, među kojima je ove godine i predstavnik iz Makedonije, provešće u Grockoj pet dana, a pored kreativnog i radnog dela kolonije, za učesnike će biti organizovani i drugi programski sadržaji.

Umetnička kolonija organizovana je u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka i selekcijom Saveta likovne kolonije.

Grocka

Gročanske svečanosti počinju 30. jula | Foto: Vladan Živančević

Gosti su likovni i primenjeni umetnici mr Milan Miša Čolović, mr Miodrag Anđelković, mr Aleksandar Pantić, Petar Mošić, Dragana Kuprešanin, Biljana Milenković, Mirjana Anđelković, Ivan Šapkov, Milan Mitrović Makabi, Anđela Milošević, Marina Vasić, Marion Dedić, Mihajlo Vojnović, Milica Matović i Sladjana Pavlović.


Na svečanom otvranju "Likovne kolonije 2015 biće predstavljeni radovi sa prethodne kao i ranijih kolonija i održan koncert beogradskog instrumentalnog sastava Istanbul Night.


Narednih dana slede izleti i obilasci spomenika kulture i znamenitosti opštine Grocka poput Kasno rimske grobnice u Brestoviku iz 4. veka, manastira Rajinovac, narodnog neimarstva Grocke, uz opuštanja kraj reke i bogat program Gročanskih svečanosti.

Grocka

...trajaće do 2. avgusta | Foto: Vladan Živančević

Učesnici kolonije stvaraće u Gročanskoj čaršiji, zaštićenoj ambijentalnoj celini i u Rančićevoj kući, a jedno radno prepodne provešće i na vidikovcu restorana Vinogradi u Grockoj.


Likovna kolonija 2015 svoj umetnički koncept zasniva na inspirativnom prirodnom okruženju po kome je Grocka dobila naziv Mala Kalifornija, njenom kulturnom nasleđu, kao i na autorskom pečatu učesnika, koji će likovno preneti svoj doživljaj stare varošice na Dunavu.

Na Gročanskim svečanostima za svakog po nešto

Skijanje na vodi, riblja čorba i lovački gulaš pored Dunava, maksenbal i koncerti samo su deo programa u kojem će Gročani i njihovi gosti moći da uživaju tokom jula i početkom avgusta u okviru 48. Gročanskih svečanosti.

Nastupi kulturno-umetničkih društava, etno bazar, kao i izbor za najbolju rakiju “kajsijevaču” 30. jula, biće uvod svečanog otvaranja svečanosti u srcu Grocke - Gročanskoj čaršiji.
Dan kasnije, 31. juli, posvećen je najmlađim stanovnicima Grocke, kao i njihovim prijateljima iz svih krajeva Srbije.
Animatori će se postarati da ovaj dan bude ispunjen dečjom grajom, igrom i pesmom. Na repertoaru su predstave i maskenbal, a mališani će moći da se oprobaju i na poligonu konjičkog kluba “Urban Cowboy” (Urban kauboj).
Kraj dana rezervisan je za koncerte pop muzike.
Prvog dana avgusta svečanosti se spuštaju do reke, a posetioci će moći da uživaju u skijanju na vodi.
Pored džet skija, u toku ovog dana, Gročani i njihovi gosti mogu da uživaju i u modnoj reviji, a noć će upotpuniti nastupi muzičkih zvezda iz Grocke.
Poslednjeg dana proslavljanja Gročanskih svečanosti, 2. avgusta, svi posetioci moći će da probaju tradicionalne dunavske specijalitete: na takmičenju “Zlatni kotlić” učesnici će se nadmetati u kuvanju riblje čorbe, a neće izostati ni priprema lovačkog gulaša.

Predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović ovim povodom poziva sugrađane i ljubitelje tradicije širom Srbije da posete Grocku tokom Gročanskih svečanosti, uzmu učešća u programu i upoznaju se sa lokalnim znamenitostima kojima naselje obiluje, u skladu sa svojom bogatom istorijom i vekovima trajanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP