Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONAČNO, PREKID ŠTRAJKA?

Sutra (poslednji) sastanak advokata i predstavnika Ministarstva pravde

Autor: Beta | 07.01.2015 - 13:38:00h | Komentara: 2

Novi sastanak stručnih timova Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde biće održan sutra u 11 časova u Beogradu.

Da li će posle sastanka konačno biti prekinut štrajk?

Da li će posle sastanka konačno biti prekinut štrajk? | Foto: Profimedia.rs

Predstavnici advokature i Ministarstva pravde su na sastanku u ponedeljak, 5. januara, postigli načelan dogovor o načinu za okončanje štrajka advokata.
Na sutrašnjem sastanku bi trebalo da se dogovore tehničke izmene propisa, odnosno Nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i seta drugih zakona, što bi trebalo da rezultira i prekidom štrajka advokata.
Nakon sastanka 5. januara predstavnica AKS Jasmina Milutinović izjavila je da je postignut dogovor o svim spornim pitanjima i da očekuje da će sledeći sastanak biti i poslednji.
 - Mi imamo obećanje Ministarstva pravde da bi izmene zakona trebalo vrlo brzo da se nađu na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine Srbije i uslov za prekid protesta je njihovo usvajanje - rekla je Milutinovićeva.
Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović potvrdio je 5. januara da bi izmene zakona trebalo brzo, u skladu s Poslovnikom, da se nađu u parlamentu i naglasio da su zahtevi advokata zaključeni dogovorom.
Jasmina Milutinović precizirala je da je postignut dogovor na kojem advokatura insistira od uvođenja notarijata 1. septembra 2014. godine - "ono što građani ili advokati sastave, javni beležnik samo overava".
Prema njenim rečima, prihvaćen je zahtev koji je advokatima daje pravo da sastavljaju ugovore kod svih privatno-pravnih poslova, osim kod pravnih poslova za poslovno nesposobna lica, invalidna lica i sporazuma o zakonskom izdržavanju.
 - Za ta tri slučaja ostaće da javni beležnik sačinjava javno beležnički zapis, a u svim ostalim slučajevima, ugovore će sastavljati ili građani ili advokati, a javni beležnik će ih solemnizovati - rekla je Jasmina Milutinović.
Advokati u Srbiji štrajkuju skoro četiri meseca, od 17. septembra, kada su zatražili izmene više zakona o notarima, smanjenje paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.
Odlukom vlade omogućeno je smanjenje paušalnog poreza, odnosno njegovo povećanje do 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a od zahteva da bude smenjen ministar pravde se u međuvremenu odustalo.
Intenzivni pregovori Ministarstva pravde i predstavnika Advokatske komore Srbije počeli su 15. decembra prošle godine.
Sastanak će biti održan sutra u prostorijama AKS u Beogradu, navodi se na sajtu AKS.
Poslednji komentari
  • GENERAL XXL Vreme: 07.01.2015 14:00h

    Браво адвокати Ви сте прво слово у азбуци правне државе.Сада још Вашим путем устава и закона да крену судови,тужилаштва,полиција,министарства и остале институције и имамо државу Србију.Лепа вест на Бадњи дан и Божић.

  • Maja Vreme: 07.01.2015 14:43h

    Ministar pravde mora da preuzme odgovornost za štetu koju je svima naneo. .Zašto je za dogovor trebalo 4 meseca a ne 4 dana? Trebalo im je malo vremena da se navatiraju novcaem iz budžeta. Nema reči o taksama koje su notari prigrabili od države - da li taj novac i dalje ide u privatne džepove dok svima smanjuju plate tobože zog štednje?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP