Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POZIV ČETIRI PROSVETNA SINDIKATA

Sutra potpuna obustava rada u školama!

Autor: Blic | 21.10.2014 - 09:21:00h | Komentara: 2

Osnovne, srednje škole i gimnazije u Srbiji sutra bi na poziv četiri prosvetna sindikata trebalo da budu u totalnoj obustavi rada.

Učionica

Razlog: Plate u prosveti manje su od proseka u Republici | Foto: Miloš Perić

Protestni skup prosvetara zakazan je za sredu u 13 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Sindikati očekuju da njihov protest podrži više od 70 odsto škola u Srbiji.

Prosvetari u Srbiji imaju dva zahteva: prvi je da Vlada odustane od najavljenog smanjenja plata za deset odsto, a drugi da se u celoj javnoj upravi uvedu platni razredi po osnovu školske spreme kako se ne bi više dešavalo da profesori imaju manju platu od šofera ili sekretarice u opštini, što je danas slučaj.

- Pozvali smo sve naše članove na totalnu obustavu rada. Zbog straha koji vlada pretpostavljam da deo škola neće potpuno prekinuti nastavu već će poštovati minimum procesa rada i skratiti časove na 30 minuta - kaže Miodrag Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Prosečna plata zaposlenih u prosveti je 43.725, što je za 1.500 dinara manje od proseka u Republici (45.216). Smanjenjem od deset odsto plata prosvetara bila bi u proseku 39.355 dinara. U Srbiji ima 1.764 škole, a sindikati očekuju da će sutra 900 njih biti i protestu.

Posle ove najave štrajka, ministar prosvete Srđan Verbić zakazao je sastanak sa predstavnicima sindikata prosvete koji bi trebalo da se održi danas.
Poslednji komentari
  • Makica5 Vreme: 22.10.2014 09:50h

    Advokati, prosvetari, ugostitelji... Uvek štrajkuju oni koji imaju najviše! A oni što moraju da rade za minimalac kod privatnika nisu važni!

  • Sramno Vreme: 22.10.2014 09:57h

    Pa sramota da štrajkuju dok drugi sede bez posla! Njima ne odgovara smanjenje plata, a to je jedini način da se sprovedu reforme, i država oporavi!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP