Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KRILI PODATKE I DOKUMENTA

Suvlasnik "Politike" oglobljen 143.500 evra

Autor: Beta | 03.04.2015 - 14:08:00h | Komentara: 0

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je danas da je odredila Ist medija grupi (East Media Group) iz Moskve kaznu od 143.500 evra jer u postupku ispitivanja kupovine 50 odsto udela u beogradskoj medijskoj kompaniji "Politika novine i magazini" (PNM) Komisiji nije dostavila tražene podatke i dokumentaciju.

Politika logo

Politika logo | Foto: Politika

Taj predmet je, kako je saopšteno, Komisija uputila Državnom pravobranilaštvu.
Komisije za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Ist medija grupe zbog sumnje da je u postupku kupovine udela u PNM prekršila Zakon o zaštiti konkurencije.
Ist medija grupa je juna 2012. godine od nemačkog VAC-a (WAŽ) kupila 50 odsto udela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje.
Ist medija grupa je dužna da kaznu od 143.500 evra (oko 17,3 miliona dinara) uplati u budžet Republike Srbije.
"Ovim rešenjem Komisija jasno stavlja do znanja svim učesnicima na tržištu da će neispunjavanje Zakonom o zaštiti konkurencije propisanih obaveza za dostavljanje podataka, potrebnih za pravilno utvrdjivanje činjeničnog stanja, biti sankcionisano u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju Komisije.
Zaključkom Komisije pokrenut je i postupak protiv Ist medija grupe, kako bi se utvrdilo da li je postupku prodaje udela u PNM nanata šteta Republici Srbiji, koja je suvlasnik te medijske kuće.
Kako je objasnila Komisija, utvrdjivaće se da li je punovažan ugovor o kupoprodaji udela izmedju jednog od suvlasnika PNM, firme Ost holding iz Beča, koja je povezano pravno lice VAC-a, i firme Ist medija grupe.
Na osnovu prikupljenih dokaza i izjava svedoka, Komisija sumnja da prodaje 50 odsto udela u PNM firmi Ost holding nije sprovedena na osnovu osnivačkih akata PNM, odnosno da ponuda za otkup udela na osnovu prava preče kupovine nije dostavljena drugom akcionaru, Politici, koja je u većinskom vlasništvu države.
Stoga je Komisija, kako je saopšteno, odlučila da taj predmet uputi Državnom pravobranilaštvu, kako bi se ispitala punovažnost kupopradajnog ugovora i odlučilo o eventualnom pokretanju spora.
Ist medija grupi je Komisija za zaštitu konkurencije u decembru prošle godine privremeno zabranila prodaju celog ili dela udela u PNM.
Komisija je tada navela da sumnja da je sa Ist medija grupa povezana sa šabačkim Faramakom MB, koji je u stečaju, a vlasnik firme Miroslav Bogićević u pritvoru.
Proceni Komisije je bila da bi prodaja udela u PNM mogla da nanase "nenadoknadivu štetu" svim učesnicim na medijskom tržištu u Srbiji.
VAC je 2002. godine sa Politikom osnovao PNM gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga, a kasnije je taj ulog preneo na povezanu firmu OST holding iz Beča.
Ist medija grupa je osnovana januara 2012, a kao njen osnivač i stopostotni vlasnik registrovan je Aleksandar Trbović, a kao generalni direktor Uroš Stefanović. Oni su, po podacima Komisije, bili povezani sa Farmakomom i njegovim vlasnikom Miroslavom Bogićevićem.
U kupoprodajnom ugovoru, kako je utvrdila Komisija, piše da je Ist medija grupa za kupovinu 50 odsto udela u PNM isplatila četiri miliona evra i da će 1. decembra 2014. godine isplatiti još 700.000 evra, plus dogovorenu kamatu.
U slučaju da ne bude isplaćen drugi deo, kako je ugovoreno, VAC će moći da odustane od prodaje i da zadrži četiri miliona evra na ime ugovorene kazne.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP