Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TREBA LI DECA SA 16 GODINA DA NOSE POMAGALA ZA SAMOODBRANU

Suzavac i elektrošokovi u školskoj torbi!?

Autor: J. Nikolić | 22.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Prema novom Zakonu o oružju i municiji deca od 16 godina moći će da pored knjiga i školskog pribora u svojoj torbi nose i biber-sprej i elektrošokove. Naime, ovaj zakon je usvojen početkom godine i njime se legalizovalo posedovanje gasnih sprejova i elektrošokera, kao i njihova upotreba u samoodrbani.

Pored knjiga nosiće legalno i „oružje“

Pored knjiga nosiće legalno i „oružje“

Primena ovog zakona trebalo bi da počne da se primenjuje sledećeg marta. Međutim, u javnosti su se otvorila pitanja da li treba spustiti starosnu granicu na 14 godina, jer su deca u toj dobi, pogotovo devojčice, često žrtve nasilja, kao i da li su deca tog uzrasta dovoljno zrela da budu svesna i savesna za nošenje ovih naprava.


Dok zakonodavac tvrdi da su maloletna lica sa 16 leta dovoljno zrela da upotrebe suzavac kako bi se zaštitla od potencijalnog napada, pojedini stručnjaci se sa time ne slažu.
Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da deca tog uzrasta nisu zrela za rukovanje tom vrstom oružja, a kamoli 14-godišnjaci.

- Deca treba još da se igraju i uživaju u svom detinjstvu, ne treba da ih učimo da su ugroženi. Taj zakon je najviše namenjen ženama, kako bi se osećale sigurnije i subjektivno bolje, jer znaju da u svojoj torbi imaju sredstvo koje ih može zaštiti. Nisam za to da se sprovede i na tinejdžerskom nivou, posebno ne spuštati starosnu granicu - kaže za „Alo!“ Nikolić.

Postoji i strah da deca neće koristiti suzavce samo da bi se odbranila, već i da bi time napadala druge. Rizik i posledice uvek postoje i one se ne mogu predvideti, ali uz odgovarajuću edukaciju mladih i primenu zakona u praksi mogu se uočiti mane ovog sistema, pa se onda korigovati, smatra sociolog Neven Cvetićanin.

- Šesnaesta godina je srednja vrednost, jer se u toj dobi maloletnik nalazi između detinjstva i sveta odraslih. Mislim da je Zakonodavac uzeo pravu meru, u tom uzrastu deca su na pragu socijlanog života, više izlaze, više se druže, pa je odlično da kod sebe imaju zaštitu za nedajbože. Slažem se da deci od 14 godina ne treba još uvek davati tako nešto. Svaki zakon ima dve oštrice i on se ne može uvek predvideti. Nikome nije u interesu da da deci oružje da bi ona naškodila nekome, već da bi se odbranila. Ovaj zakon nije destruktivan, već defanzivan - ističe Cvetićanin.
Poslednji komentari
  • Viktorija Vreme: 22.06.2015 10:21h

    To treba svaka devojka,zena da ima u svojoj torbi,jer manijaka i nasilnika ima na sve strane.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP