Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBIO ŠENGEN

Švajcarska odobrila vizu Hodorkovskom

Autor: Tanjug | 30.12.2013 - 16:59:00h | Komentara: 0

- Švajcarska je pozitivno odgovorila na zahtev Mihaila Hodorkovskog za dobijanje šengenske vize. Ta viza omogućuje tromesečni boravak na prostoru Šengena - saopštila je ambasada Švajcarske u Berlinu, gradu gde se Hodorkovski trenutno nalazi.

Sada se lakše diše: Mihail Hodorkovski

Sada se lakše diše: Mihail Hodorkovski | Foto: AP

Švajcarska je bivšem čelniku ruskog naftnog giganta “Jukosa” Mihailu Hodorkovskom, koji se nalazi u Berlinu otkad je 20. decembra ukazom ruskog predsednika Vladimira Putina pomilovan i pušten na slobodu nakon 10 godina u zatvoru, odobrila tromesečnu vizu, saopštila je ambasada Švajcarske u Berlinu.
- Švajcarska je pozitivno odgovorila na zahtev Mihaila Hodorkovskog za dobijanje šengenske vize. Ta viza omogućuje tromesečni boravak na prostoru Šengena – saopštila je ambasada, a prenela agencija AFP.
Hodorkovski, čija supruga i troje dece žive u Švajcarskoj, odleteo je istog dana kad je oslobođen iz Rusije za Nemačku, gde se i dalje nalazi.
U maju 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke “Menatep” Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza.Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.
U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja nafte i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.
Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski je trebalo da bude oslobođen u avgustu sledeće godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP