Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA MI, USTVARI, KUPUJEMO?

Svaka četvrta flaširana voda je "česmovača"

Autor: Novimagazin.rs | 08.07.2014 - 13:11:00h | Komentara: 2

Možda će vas iznenaditi činjenica da je flaširana voda zapravo potpuno ista kao i voda iz česme. Istraživanja su pokazala da je čak 25% flaširanih voda na tržištu zapravo voda iz česme. Kako možete prepoznati razliku? Stručnjaci ističu da to nije uvek lako.

Voda

Ono što treba imati na umu je BPA (bisfenol A), hemijski spoj kojega pronalazimo u veliko broju plastičnih proizvoda. Rezultati istraživanja na temu plastičnih bočica su različiti.
Neki rezultati pokazuju da su potpuno bezbedne, dok neki pokazuju da izloženost hemijskim jedinjenjima iz plastičnih bočica može uzrokovati oštećenje zubne gleđi, smanjiti želju za seksom i povećati rizik od nastanka gojaznosti.
Postoji još jedan razlog zbog kojega bi bilo bolje da pijete vodu iz česme, naročito ako ste ljubitelj flaširane vode sa ukusom. Ona često sadrži veštačke zaslađivače koji mogu uzrokovati nastanak insulinske rezistencije i dijabetes.
Stručnjaci ističu da je najbolje piti flaširanu vodu koja je filtrirana. Na taj način ste potpuno sigurni da je voda zdrava i tačno znate šta unosite.
U nekim zemljama nije sigurno piti vodu iz česme. Na našim područjima to još uvek nije problem, ali je važno uzeti u obzir i kvalitet vodovodnih cevi koje mogu da sadrže štetne spojeve.
Ako ste ljubitelj flaširanih voda, dobro pripazite da sadrže samo vodu, nikakve druge sastojke. Potražite bočice koje ne sadrže BPA ili izaberite staklene.
Poslednji komentari
  • darko Vreme: 08.07.2014 20:41h

    Nije tacno da kod nas se svud pije voda sa cesme.Dojite u Kacarevo kod Panceva pa se uverite,kakva nam voda ide u sistemu.Imamo dve javne cesme od koje jedna vise neradi nego radi,kde je voda filtrirana,pa stojimo u redovima sa balonima i cekamo da napunimo nebili odneli kuci i imali za pice.A placamo kao da na cesmu izlazi zlato.

  • 5ar Vreme: 09.07.2014 18:39h

    Koja istraživanja, koji stručnjaci, o kojoj je zemlji reč i koje su flaširane vode (ako je reč o Srbiji) "česmovače"? Bez odgovora na ova pitanja ova vest nema nikakav smisao... Ili treba izvući zaključak da su "Prolom", "Rosa", "Mivela",... štetne?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP