Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVOD ZA STATISTIKU:

Svaka treća Srpkinja rodila van braka!

Autor: Politika | 22.12.2014 - 10:08:00h | Komentara: 0

Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj popularciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola.

Žena sa detetom

Podaci o bračnom statusu žena koji su objavljeni u knjizi Republičkog zavoda za statistiku “Žene i muškarci u Srbiji 2014. godine”, govore da je više od polovine njih, 53 odsto, u braku, ali da je u 2013. godini svaka treća žena rodila dete van braka. Zato ne iznenađuje podatak da gotovo 80 odsto samohranih roditelja čine žene.
Međutim, tu nije kraj “zanimljivim” statistikama kada je rodna neravnopravnost u pitanju, piše Politika.
Da li ste znali da čak 90 odsto članova Srpske akademije nauke i umetnosti čine muškarci, ili da na odeljenju društvenih i tehničkih nauka SANU nema nijedne žene? Prema statistikama veća je verovatnoća da budete predsednica Srbije, nego na čelu nacionalnog hrama nauke i umetnosti.
Za 128 godina postojanja SANU, nijedna žena nije bila na njegovom čelu.
Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj popularciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola. Naime, podaci o obrazovnom profilu naših sugrađana govore da skoro deset odsto žena i oko četiri odsto muškaraca koji žive u gradskim naseljima nema osnovnu školu ili ima nepotpuno osmogodišnje obrazovanje.
Pripadnice nežnijeg pola neuporedivo ređe se pojavljuju pred licem pravde. Statistika pravosuđa svedoči da je 2013. godine bilo 29.037 osuđenih muškaraca i 3.204 osuđenih žena. U istoj toj godini, pred sudiju za maloletnike izašlo je 2.520 dečaka i samo 128 devojčica, dok su prošle godine muškarci činili 95 odsto svih osuđenih za nasilje u porodici, a dečaci 95 odsto svih maloletnika kojima su izrečene kazne.
Na kraju krajeva, žene su te koje nose porodicu na svojim plećima. One svakodnevno odlučuju o stvarima koje čine porodičnu svakodnevnicu, a briga oko dece uglavnom je njihov roditeljski “zadatak” – majke su te koje decu vode u školu, na vanškolske aktivnosti i kod lekara, baš kao što vode računa o ishrani mališana, o domaćim zadacima i problemima koji deca imaju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP