Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU

Svake noći sanjam porođaj i prvi plač bebe

Autor: Milica Dakić | 28.10.2012 - 08:30:00h | Komentara: 0

Na početku razgovora za „Alo!”, Velinka Matavulj saopštava nam da je na svet toga dana donela tri bebe. Posle podne su je čekala još dva porođaja. Naša sagovornica već 32 godine kao babica pomaže mamama pri porođaju u Ginekološko-akušerskoj klinici na Zvezdari. Sa setom se priseća kako danas ima manje posla nego na početku svoje karijere.

Nekada je u porodilištu na svet dolazilo i više od  3.000 beba, poslednjih godina imamo oko 2.500

Nekada je u porodilištu na svet dolazilo i više od 3.000 beba, poslednjih godina imamo oko 2.500 | Foto: A. Stanković

- Poslednjih nekoliko godina imamo oko 2.500 beba, a nekada je u našoj bolnici bilo i više od 3.000 porođaja godišnje. Malo je to... Jednostavno, kad pričamo s mamama, jasno nam je da teška materijalna situacija umnogome opredeljuje njihov izbor da imaju više dece. Za prvo dete im nekako pomognu roditelji, ali već dvoje je teže izdržavati u Srbiji, o troje da ne pričamo...


Porađala glumice, pevačice...
Naša sagovornica imala je prilike da prisustvuje porođajima mnogo slavnih ličnosti.
- Dolazile su nam novinarke, glumice, pevačice. Ne bih o imenima, ali često traže apartmane, posebno su zahtevne novokomponovane pevačice. Zaradile su pa žele bolje uslove jer apartmani imaju zasebna kupatila. Jedna glumica je bila predivna, nije zahtevala ništa posebno, ponašala se vrlo pristojno, tako da nas je oduševila svojom skromnošću.

Šta majke navode kao najčešće dileme da zasnuju porodicu?
- Pa to su, kad pogledate, deca, završe fakultete, jedva nađu posao, iznajmljuju stan, kako još i decu da izdržavaju? Da se ja pitam, parovi bi trebalo da imaju bar troje. Ovako, sa dvoje, imamo prostu reprodukciju, nema tu porasta nataliteta. Najviše dece imaju Romi, po četvoro, petoro. Skoro je jedna devojčica od 20 godina dobila peto dete.

Koliko je danas samohranih majki?
- Ima ih, nije da ih nema. Mi ne mnogo ulazimo u njihovu intimu, samo kad nam same kažu. Desi se da ih muževi ostave u trudnoći ili pred porođaj, a one odluče da se same s tim nose. Vrlo su hrabre, po mom mišljenju, i na tome im čestitam. Znam da neko ko u našoj zemlji čeka idealne uslove teško da će zasnovati porodicu.

Velinka u sali

Velinka u sali | Foto: A. Stanković

Kada pričamo već o uslovima u državi, kakvi su uslovi u bolnici?
- Apartmani su nam pristojni, imali smo donaciju nedavno, a kade su nam ozidane, menjane su baterije na tuševima. Trudimo se da održavamo koliko možemo, ali zaista ne bi bilo loše kada bi se još više sredilo i kada bi još neko pomogao. Na svakom spratu imamo po tri kupatila i tri toaleta. Nije to dovoljno!


Dečak od 5,6 kilograma!
Babica Velinka je pre nekoliko godina pomogla jednoj porodilji da na svet donese velikog dečaka, od 5.600 grama.
- Moram priznati da smo se svi iznenadili i da nam nikako nije bilo svejedno! Kad se pojavila glava, pa ramena, shvatili smo kolika je beba! Porođaj je potrajao, a babice su se smenjivale od umora. Mama je sve junački izgurala i na kraju dobila zdravog dečaka.

Već 32 godine ste u ovom poslu. Šta vas i dalje ispunjava?
- Divno je osećanje doneti na svet novi život. Istovremeno, zbog prevelike odgovornosti veoma je i stresno. Ne prođe noć da ne sanjam neki porođaj i prvi plač deteta. Da znate, ne postoji ništa drugo na svetu čime bih se radije bavila.

Kako ste se odlučili za ovaj plemeniti poziv?
- Oduvek sam želela da budem učiteljica ili vaspitačica. Sticajem okolnosti sam upisala akušerski smer, nisam ni znala šta je to, a onda mi je jedna babica sve potanko opisala. Nikad se nisam pokajala.

Da li se srećete sa ženama kojima ste pomogli da se porode?
- Kako da ne! Često ih sretnem u gradu, al‘ ne prepoznam ih uvek. Pamtim ih znojavih čela, u spavaćicama, bez trunke šminke, a onda ih vidim u punom sjaju i bude mi milo...

Priprema za porođaj

Priprema za porođaj | Foto: A. Stanković

Mnogo ste žena porodili. Kako je prošao vaš porođaj?
- Divno! Danas imam odraslog sina i ćerku, oboje imaju stabilne veze, ali još ne planiraju porodice. Tako vam je to u Srbiji.

Tate preblede, pa ih nekoliko puta pljusnemo

Ima li kod vas uslova da i tate prisustvuju porođajima? Čini se da je to sve popularnije?
- Kako da ne! Vrlo su hrabri, čast izuzecima... Znate, porodiljama mnogo znači da im u tom važnom trenutku ruku drži neko njihov, poznat, da im muž obriše čelo, razgovara s njima...


Da li se neki tata možda onesvestio?
- Imali smo i takvih iskustava (smeh), da nam tata pobledi, samo što se ne onesvesti. Tada ga nekoliko puta pljusnemo i izvedemo ga iz sale da ga oporavimo uz šećer i vodu. Posle se i vrate, neki čak i makazama preseku pupčanu vrpcu svog deteta. Plaču svi, i beba, i mama, i tata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP