Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOBING

Svaki četvrti radnik maltretiran na poslu!

Autor: | 08.10.2012 - 00:02:00h | Komentara: 2

U Srbiji danas na crno radi između 300.000 i milion građana, više od 60.000 zaposlenih za svoj rad mesecima ne dobija platu, a probni rad se zloupotrebljava i koristi kao sredstvo besplatnog rada, procenile su organizacije okupljene u Akciju za dostojanstven rad, povodom 7. oktobra - Dana dostojanstvenog rada.

U dve trećine slučajeva zlostavljači su šefovi

U dve trećine slučajeva zlostavljači su šefovi

Radni spor u kom radnik može ostvarivati svoje pravo u proseku traje četiri godine i nosi troškove od nekoliko hiljada evra. Trudnicama se ne produžavaju ugovori ili im se postojeći otkazuju, smatra se prihvatljivim da se žena prilikom intervjua za posao pita da li planira porodicu i u skladu s njenim odgovorom (ne) zaposli, a takođe je raširena i praksa potpisivanja blanko otkaza, upozorava se u saopštenju.


Prema podacima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, u proseku u Srbiji godišnje smrtno strada oko 40 zaposlenih, više od 1.000 doživi tešku, a više od 20.000 lakšu povredu na radu.

Prema istraživanju Saveza samostalnih sindikata Srbije povodom Svetskog dana za dostojanstven rad, od 1.998 ispitanika 24 odsto je izjavilo da je izloženo maltretiranju na radu u poslednjih šest meseci.

- Ukoliko se posmatraju samo oni ispitanici koji su izloženi maltretiranju sa učestalošću od najmanje nekoliko puta mesečno, može se reći da je maltretirano 4,2 odsto ispitanika - navodi se u saopštenju.

U Samostalnom sindikatu ističu da se može zaključiti da je između 1,7 i 8,7 odsto ispitanika izloženo maltretiranju na radu najmanje na nedeljnom nivou. U 67 odsto slučajeva osoba koja maltretira je nadređeni, a obično su maltretirani ispitanik i još nekoliko njegovih kolega.
Najveći broj (60,8 odsto) maltretiranih ispitanika se ne obraća nikome za pomoć, jer se plaši posledica i zato što, prema njihovom mišljenju, ne postoje mehanizmi zaštite od maltretiranja.
Poslednji komentari
  • Slavica Milanovic Vreme: 08.10.2012 08:53h

    Nisu Vam dobra istrazivanja, ne svaki cetvrti nego svaki drugi. Poslodavci svi uspesni biznismeni, a radnici ni za osnovno nemaju. Ja to zovem modrerno robovlasnistvo jer se poslodavci bogate na racun radnika koji crnacki rade a za to nisu placeni kako i koliko bi trebalo

  • Stevan Vreme: 08.10.2012 10:09h

    Nasi ljudi su neslozni i prave su sonje,zato smo i dosli do takve pozicije u kojoj se nalazimo.Radnici u razvijenim zemljama ne dopustaju takav odnos prema njima ni od drzave a ni od poslodavaca i organizovano se bore za svoja prava veoma odlucno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP