Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEMI SA SEKSUALNOŠĆU

Svaki drugi zanemoćao u krevetu!

Autor: V. Torović | 31.10.2012 - 22:14:00h | Komentara: 5

Iako u Srbiji muškarci teško priznaju da imaju probleme sa seksualnošću, broj onih koji imaju poremećaj u seksualnoj funkciji je sve veći.

Poremećaji u seksualnoj funkciji kod  nas su i dalje tabu: Dr Dragoslav Bašić

Poremećaji u seksualnoj funkciji kod nas su i dalje tabu: Dr Dragoslav Bašić

Jedno od poslednjih istraživanja pokazalo je da skoro svaki drugi muškarac od 40 i više godina ima probleme kada se nađe sa partnerom u krevetu. Najčešći su prevremena ejakulacija i erektivna disfunkcija.


Pošto je to tabu za većinu muškaraca, ima i veoma malo medicinskim knjiga koje se bave tom problematikom. Međutim, nedavno je Medicinski fakultet u Nišu objavio knjigu „Muška seksualna funkcija i poremećaji“ koju su napisali doc. dr Dragoslav Bašić iz Niša, akademik prof. dr Jovan Hadži Đokić i dr Edoardo Austoni iz Italije, koji je preminuo pred izlazak knjige.

Dužina je bitna ?

Dužina je bitna ? | Foto: Shutterstock


Traume zbog dužine

Bašić, koji je po vokaciji urolog, kaže da je u svojoj dugogodišnjoj praksi imao dosta pacijenata koji su dugo patili zbog poremećaja seksualne funkcije.
- Sećam se jednog koji je ušao u četvrtu deceniju i nikada nije imao seksualne odnose jer je imao fimozu, nije mogao da prevuče kožicu preko glavića penisa. Stideo se zbog toga, a problem smo vrlo lako hirurški rešili. Posle toga je počeo normalno da živi. Pomoć je od mene tražio i mladić star 25 godina, kome je devojka stalno ponavljala da ima mali penis. Dečko je bio sav traumiran i frustriran, iako fizički njegov penis nije bio nešto izuzetno mali. Uputili smo ga da razgovora sa psihijatrom i posle te terapije osećao se bolje.

- Samo jedan od deset muškaraca koji imaju problem se ne stidi i pomoć traži od lekara. Ovo je kompleksna tema i zato je studiju napisalo 45 autora različitih specijalnosti - 28 iz Srbije i 17 iz raznih evropskih zemalja i Južne Koreje. Za studiju smo uradili istraživanja na uzorku od 1.290 muškaraca starih između 40 i 70 godina.
To istraživanje nam je pokazalo da 40 odsto muškaraca starijih od 40 godina, ali i 67 odsto starijih od 65 godina, imaju poremećaj seksualne funkcije. Najćešći problemi su prevremena ejakulacija, erektivna disfunkcija, gubitak seksualne želje, poremećaj orgazma - kaže dr Bašić i dodaje da ova knjiga treba da pomogne da se oni što bolje razumeju.

- Pilula za potenciju unela je pravu revoluciju, ali je potrebno da se ti lekovi piju samo uz savet lekara. Pošto te pilule mogu da se kupe slobodno bez recepta, mnogi muškarci misle da svoj problem mogu sami da reše. Međutim, pilule za potenciju mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, posebno kod onih muškaraca koji imaju probleme sa krvnim pritiskom. Mnogima bi se erektivna disfunkcija rešila lako i brzo i bez tih lekova - objašnjava Bašić.

Tek svaki deseti muškarac spreman je da prizna da ima probleme

Tek svaki deseti muškarac spreman je da prizna da ima probleme | Foto: Shutterstock

Ko se poslednji smeje...

Bašić dodaje da ima mnogo pacijenata koji se žale na preranu ejakulaciju.
- Skoro je došao po savet pacijent koji je imao ozbiljne probleme jer sa ženom nije mogao da vodi ljubav duže od jednog minuta. Žena ga je zezala, a da stvar bude gora, požalio se prijateljima, koji su ga takođe ismevali. Imao je problem i psihičke i organske prirode. Bio je presrećan što smo mu pomogli, pričao mi je da je posle toga on zezao svoje prijatelje jer sada može da ima duži seksualni odnos nego oni - napominje Bašić.

Poslednji komentari
  • gordana Vreme: 01.11.2012 09:51h

    Novinaru koji ovakvu vest objavi porucujem da je u zabludi,jer u Srbiji smo kolektivno 'zanemocali',svi,svi,i muskarci i zene ,proverite i shvaticete da sam 100% u pravu,nazalost

  • Raka-Baranda Vreme: 01.11.2012 11:01h

    Nema sladjeg seksa od onoga koji traje 2-3 minuta!

  • Jasna Vreme: 01.11.2012 11:59h

    Ako su ovo zaista citirane reci autor Basica, ja sam zapanjena primitivnoscu, ne znam kako da nazovem, besmislom njegovih komentara. Cuj, jedan pre niej mogao duze od minuta, pa su ga svi zezali, a sada on njih zeza jer on moze duze, kao da se u sexu uopste rado o tome ko moze najduze. Mozda bi Basic trebalod a objasni da je najbolje da se nadju partneri sa istim prohtevima, zeljama i mogucnostima i da je jedino tada u sexualnom smislu sve ok. Sta ako partenrka ne zeli sexualnog amratonca u svom krevetu, a nejmu se, eto, nakon lecenja, sada moze u beskraj? Velika studija, verujem i pametna, ali komentari doticnog su zaista za cudjenje. Ne , dakle, problemi koje opisuje, vec njegovi komenatri na resene slucajeve. sed

  • ser alex ferguson Vreme: 01.11.2012 12:17h

    ooooo da zene da drze jezik za zubima dobile bi bolju porciju. ako razumes sta hocu da ti kazem. jos kad mi kaze kako je njen bivsi decko mogao 3 sata. samo nepotrbno nabija neke nedostizne granice i komkplexe. a kad ja mogu duze onda ona nakon pola sata kaze nemogu. Je* im konj m.

  • smrtnik Vreme: 01.11.2012 12:56h

    Samo se govori o muskim slabostima. Niko da spomene da su za to krive zene. Trebalo bi malo matovitije da se odnose prema muskarcima, a ne kao spodobe.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP