Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SVE JE VIŠE MLADIH ZAVISNIKA OD KOCKANJA U SRBIJI

Svaki peti maloletnik kockar!

Autor: A. E. | 24.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svaki peti Srbin se kocka, a čak 280.000 ljudi zavisno je od ove pošasti, pokazuju nezvanične procene, pošto zvanična statistika o tome ne postoji. Zanimljivo je da čak trećinu kockara čine žene, a sve je veći broj maloletnih kockara. Samo mali procenat njih pokaže istinsku želju za izlečenjem.

Samo mali procenat pokaže  istinsku želju za izlečenjem

Samo mali procenat pokaže istinsku želju za izlečenjem | Foto: Shutterstock

Velika ponuda igara na sreću, udružena sa ekonomskom krizom, dovodi u ozbiljno iskušenje da se oproba sreća u „brzoj zaradi“ i tako se na mala vrata ulazi u začarani krug kockanja. Počinje se sa kockanjem koje služi kao zabava i dodatna zarada. Problem nastaje kada se potroši više vremena i novca nego što je planirano, pa je to opet povod za naredno kockanje, popularno „vađenje“. Vremenom se gubi kontrola i lagano se prelazi u patologiju.


- Tipičan patološki kockar počinje sa manjim ulozima, a najveći broj počinje u kladionici. Oni veruju da imaju više sreće i da mogu da pobede svaki sistem. Misle da mnogo znaju o sportu, pa im to uliva samopouzdanje da će sigurno pogoditi ishod meča. Ako imaju nesreću da u početku klađenja dobijaju, stiču utisak da su veoma dobri u tome i kreću putem zavisnosti - objašnjava dr Snežana Alčaz iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti. Ona dodaje da su na drugom mestu po popularnosti poker aparati. Iako postoji zabrana kockanja za maloletnike, oni koriste upravo tu mogućnost da zaobiđu sistem.

- Roditelji često to doživljavaju kao vid zabave. I sami deci često daju novac za ovakve igre, ne shvatajući da što ranije uđu u taj svet, manje su šanse da prođu bez posledica - objašnjava dr Alčaz, dodajući da se, iako zakon maloletnicima zabranjuje kockanje, kontrola i kažnjavanje maloletničkog kockanja vrlo slabo sprovode, pa mnogi mladi počinju da se kockaju još u osnovnoj školi, a u srednjoj su već okoreli kockari.

Kockar sa 12 godina


Najmlađi registrovani zavisnik imao je 12 godina, a najstariji 61. Ima podjednako onih sa srednjom stručnom spremom i fakultetski obrazovanih. U proseku prođe desetak godina dok se problem ne razotkrije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP