Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RTB BOR U NEVOLJI!

Svaki peti rudar drogiran!

Autor: A. Medaković | 14.08.2013 - 13:18:00h | Komentara: 14

Dok se ostatak Srbije, zajedno sa državnim vrhom, seti rudara jednom godišnje, na njihov praznik, radnici, pogotovo oni koji rade u podzemnoj eksploataciji, trpe najteže uslove rada. Rudarima je, izgleda, posao postao toliko težak da su spas počeli da traže u drogiranju, saznaje „Alo!“ .

Zabrana

 Naime, prema informacijama do kojih je došao naš list, uprava Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ zatražila je zdravstvenu kontrolu čak 30 rudara zbog sumnje da koriste neke psihoaktivne supstance. Rezultati testiranja su pokazali da je sumnja bila više nego opravdana jer je svaki peti u sebi imao tragove droge.

Depresija i  nemaština  opšteprisutni  kod rudara

Depresija i nemaština opšteprisutni kod rudara

 Kako ističe sagovornik „Alo!“ koji je želeo da ostane anoniman, testiranje je urađeno pre oko mesec dana i svi rudari su znali kakvi će biti rezultati.

- U uzorcima koji su uzeti od radnika nađeni su tragovi marihuane i drugih opijata, ali i antidepresiva. Izgledali su kao da su im sve lađe potonule - ističe naš sagovornik i dodaje da su i radnici uglavnom znali ko se od njihovih kolega drogira.
U upravi ističu da je tačna informacija da je kontrola obavljena pre mesec dana, ali da je reč o redovnoj proveri.
- Zbog posla, koji je izuzetno opasan, veoma se vodi računa o tome da li se radnici drogiraju ili su pod dejstvom alkohola. U oba slučaja nije dozvoljena upotreba, odnosno imamo nultu toleranciju i prema alkoholu i prema psihiaktivnim supstancama. Pre mesec dana obavljena je malo veća kontrola grupe od 30 radnika i kod njih šestorice pronađeni su tragovi psihoaktivnih supstanci - ističe Saša Perišić, pomoćnik generalnog direktora za bezbednost na radu i ekologiju. On dodaje da se i ranije dešavalo da se prilikom kontrole pronađu tragovi droge, ali ne u tolikom broju.

Kada posumnjamo  da neki od radnika  konzumira alkohol ili  psihoaktivnu supstancu, naručimo ispitivanje

Kada posumnjamo da neki od radnika konzumira alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naručimo ispitivanje | Foto: Reuters

 
- Kada posumnjamo da neki od radnika konzumira alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naručimo ispitivanje. Obično to radi lokalni dom zdravlja, a ukoliko želimo da proverimo te rezultate, angažujemo zdravstvene centre iz Niša ili Beograda - kaže Perišić i dodaje da su simptomi koji ih navedu na ovakve provere pad u radnoj aktivnosti zaposlenog, pospanost na radnom mestu i slično. Prema njegovim rečima, protiv takvih radnika trenutno se podižu disciplinski postupci i oni se udaljavaju sa radnog mesta.

Jedan radnik kontroliše mašinu od 400 tona
Radnici pod dejstvom alkohola ili droga predstavljaju, kako ističe Perišić, opasnost po sebe ali i po druge. 
- Tu ne mislim samo na rudare, već i ostale radnike, jer se kod nas koriste mašine koje imaju i po nekoliko stotina tona. Ukoliko radnik izgubi kontrolu nad mašinom koja teži 400 tona ili nad kamionom, to već dovoljno govori o opasnosti kojoj su izloženi svi u kompaniji, koja ukupno broji 5.020 radnika - ukazuje on.

Dijabetičari veća opasnost od narkomana?!
Iako radnici koji koriste alkohol ili drogu predstavljaju rizik po sebe i okolinu, postoje i radnici koji dovode u opasnost ostatak kolektiva svojom bolešću. Kako ističe Saša Perišić, pomoćnik generalnog direktora, ima dosta radnika koji boluju od dijabetesa ili hipertenzije, a prikrivaju da su bolesni jer ne žele da idu na bolovanje.
- Nažalost, situacija i opšta nemaština naterala je radnike da prikrivaju da su bolesni jer po našem zakonu oni moraju na bolovanje, a to ničija finansijska situacija kod kuće ne može da istrpi. Zbog toga rade bolesni, a takvi predstavljaju i veći rizik od onih koji su pod dejstvom alkohola ili droga - navodi Perišić.

 
Poslednji komentari
  • box Vreme: 14.08.2013 16:43h

    hahaha cela srbija narkomanska....rudari na gudri pa ovo je kraj sveta za srbiju....bruka od drzave....ko nam ono bese ministar policije.....

  • olga Vreme: 14.08.2013 16:44h

    Pa kada je nemaština odakle im novac za drogu?Ili kradu ili si dobro plaćeni.

  • Jovan Vreme: 14.08.2013 17:51h

    Od 30 ispitanih, svaki peti ,,drogiran,,, svega šest rudara,.....POD SUMNJOM !!!! GLUPLJI ČLANAK NISAM SKORO PROČITAO......bravo, .....

  • Nasoox Vreme: 14.08.2013 19:15h

    Ja se jednom navutrio u jami, jedva sam izasao iz nje.

  • Janko Vreme: 14.08.2013 20:12h

    Kao prvo, izvor vam je los Kao drugo, nije grupa od 30 rudara vec sve 3 smene pogona koji su ispitivali, Kao trece, bila je vanredna kontrala zbog dojave (cinkarenja) I pregled je odradila ekipa sa medicinskog fakulteta iz Nisa. Zna se kako se prekrivaju rezultati redovne kontrole zbog toga i ima mnogo pozitivnih (ne samo 6 kao sto ste napisali vec mnogo vise).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP