Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NARKO-MAFIJA TRŽIŠTE ŠIRI MEĐU ŠKOLARCIMA

Svaki peti učenik probao drogu!

Autor: Blic | 09.12.2013 - 11:33:00h | Komentara: 0

Uvlačenje maloletnika u poslove narko-dilera jedan je od pokazatelja da u Srbiji ima sve više droge. Zbog toga država mora hitno da reaguje, što, između ostalog, podrazumeva presecanja svih veza narko-bandi i državnih službenika, dosledniju i oštriju kaznenu politiku, brže i efikasnije sudske postupke, ističu stručnjaci za ovu oblast kriminala.

Škola

Ovogodišnja istraživanja govore da je 20 odsto školaraca konzumiralo drogu
Komentarišući slučaj 13-godišnjeg dečaka iz Novog Sada kod koga je policija pronašla 29 kesica marihuane namenjenih prodaji, kriminolog dr Dobrivoje Radovanović kaže za „Blic“ da će ta slika biti sve karakterističnija za svet kriminala u našoj zemlji.

- Narko-tržište se kod nas širi. To znači da mafija mora da traži nove kupce, a njih sve više nalazi među mladima u osnovnim i srednjim školama. Prema istraživanju pre tri-četiri godine, broj učenika koji je konzumirao drogu iznosio je pet odsto, dok ih je pet odsto samo probalo. Ovogodišnji podaci upozoravaju da se taj procenat povećao na 15 do 20 odsto. Dilerima je najisplativije da novim klijentima drogu doturaju preko maloletnika koji za to ili neće odgovarati ili će proći s blagim kaznama - ističe dr Radovanović.

Angažovanje dece na prodaji droge kriminolog Zlatko Nikolić vidi kao svojevrsnu zaštitu kriminalca od krivične odgovornosti.

- Maloletnici, naročito deca mlađa od 14 godina, izuzetno su pogodni za manipulacije. Narko-dileri znaju da ovu populaciju lako mogu da zaplaše i najčešće ih pretnjama primoravaju da ćute o ovom poslu i ne odaju imena onih koji su ih uvukli u to - kaže Nikolić.

Zoran Ilić, profesor Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smatra da bi za ovakve slučajeve porodica trebalo da se učini odgovornijom, ali i da se država više uključi oštrijom kaznenom politikom.

- Kad bi se kaznena politika ozbiljnije primenjivala i kada ne bismo imali dil državnih činovnika sa dilerima, situacija bi sasvim drugačije izgledala - kaže Ilić. Isto mišljenje deli i kriminolog Nikolić, koji dodaje da Srbija ima potrebne zakonske mehanizme za borbu protiv ove vrste zla, ali da kuburimo sa implementacijom zakona.
- I bez izmene zakonodavstva može da se spreči zloupotreba maloletnika. Sudska praksa bi trebalo da se tako popravi da u slučajevima kada narko-dileri koriste decu postupak bude ne samo ubrzan već i da izrečene kazne budu blizu zakonskog maksimuma - kaže Nikolić.

Dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu i sudija-trener za maloletničku delinkvenciju, kaže da kazne za narko-dilere koji koriste decu treba da budu strože. On dodaje da zaprećene kazne nisu nimalo blage i da su od tri do 40 godina zatvora.

Sankcije za 146 maoletnika
Prema zvaničnim podacima, od 2.302 izrečene sankcije maloletnicima u 2012. godini, 146 ili 6,3 odsto se odnosi na krivična dela vezana za drogu. Od 137 dečaka i devet devojčica, 78 je osuđeno za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, 55 za držanje i 13 za omogućavanje uživanja narkotika. U 85 slučajeva izrečene su vaspitne mere pojačanog nadzora (od roditelja i organa starateljstva), 70 mera bezbednosti oduzimanja droga, a dva maloletnika su upućena u vaspitno-popravni dom u Kruševcu. Nije izrečena nijedna kazna maloletničkog zatvora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP