Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MEĐUNARODNI DAN NESTALE DECE

Svaki treći dan jedno dete u Srbiji nestane!

Autor: E. A. | 25.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

U Srbiji se godišnje prijavi nestanak više od stotinu dece, upozorili su juče iz nevladine organizacije „Astra“ uoči obeležavanja Međunarodnog dana nestale dece, 25. maja.

U većini slučajeva radi se o deci koja su zalutala

U većini slučajeva radi se o deci koja su zalutala | Foto: Zoran Ilić

Kako je za agenciju Beta rekla predstavnica „Astre“ Katarina Ivanović, veći je broj prijava nestalih devojčica, a najčeći razlog nestanka je bežanje od kuće.


„U većini slučajeva se radi o deci mlađeg uzrasta koja su zalutala ili starijoj, koja su svojom voljom pobegla od kuće zbog loših ocena, svađe sa roditeljima i koja se ubrzo vrate. Mali je broj prijava da su deca oteta od strane trećih lica, ali ima dosta prijava roditeljskih otmica, kada dete preko granice odvede roditelj koji nema starateljstvo“, rekla je Katarina Ivanović.

Ona je naglasila da „Astra“ od 2012. godine rukovodi evropskim brojem za prijavu nestale dece u Srbiji (116-000), na koji su od početka godine primili 160 poziva, od kojih je osam bilo zbog prijave nestanka. SOS linija je besplatna i dostupna 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, a roditelji mogu dobiti informacije šta da urade ukoliko im dete nestane, kome da se obrate, koja dokumenta da prikupe.

„Nemoj me zaboraviti“


Međunarodni dan nestale dece 25. maj ustanovljen je u znak sećanja na šestogodišnjeg Itana Paca, koji je 1979. godine nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Dan nestale dece prvi je ustanovio američki predsednik Ronald Regan, da bi ubrzo potom to postao Međunarodni dan nestale dece, čiji je simbol rečenica: „Nemoj me zaboraviti“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP