Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNI PODACI INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE

Svako peto dete gojazno!

Autor: R. Kantar | 17.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Oko 18 odsto dece i mladih umereno je gojazno i gojazno, pokazuju alarmantni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović - Batut“! Samo tokom prošle i ove godine u Čigoti, na Zlatiboru, lečeno je 1.818 dece, uzrasta od 12 do 18 godina, a u te svrhe Republički fond za zdrastveno osiguranje (RFZO) izdvojio je čak 40,9 miliona dinara!

Za godinu dana  iz RFZO izdvojeno  40 miliona dinara  za lečenje 1.818 dece  u zavodu Čigota  na Zlatiboru

Za godinu dana iz RFZO izdvojeno 40 miliona dinara za lečenje 1.818 dece u zavodu Čigota na Zlatiboru | Foto: Shutterstock

Glavni krivci gojaznosti kod dece su brza hrana i slaba fizička aktivnost, kažu stručnjaci. Nedeljko Radlović, rukovodilac službe za gastrointestinalne i nutritivne poremećaje u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj kaže da je gojaznost bolest savremenog čoveka.


- Gojaznost u detinjstvu predstavlja rizik trajne gojaznosti, posebno ako je prisutna tokom prve tri godine i tokom puberteta, kada su najintenzivniji rast i razvoj - naglašava prof. Radlović i dodaje da prevencija predstavlja doprinos zdravlju pojedinaca, ali i cele nacije.

Snežana Lešević, načelnica centra za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece u Čigoti priča da je u Centru na lečenju viđala dvanaestogodišnjake koji imaju sto i više kilograma, sa povišenim krvnim pritiskom, masnoćom krvi i brojnim drugim problemima netipničnim za njihove godine.

- Gojaznost ostavlja pogubne promene na krvnim sudovima dece i pre devete godine, a kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrtnosti u Srbiji - objašnjava Leševićeva, dodajući da deca koja na programu ostanu dve nedelje uz stalni nadzor endokrinologa, pedijatra, nutriciniste, specijaliste fizikalne medicine, psihologa i profesora fizičkog vaspitanja, gube i do sedam kilograma. Prema njenim rečima, prilagođenim treninzima i ishranom kod dece se značajno popravljaju metabolički faktori, krvni pritisak, šećer, masnoće u krvi, a mališani dobijaju i na samopouzdanju.

Program lečenja gojazne dece u Čigoti je zaživeo pre pet godina na predlog Društva pedijatara Srbije, kako bi se smanjile brojne posledice koje višak kilograma nosi sa sobom, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti, povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, ateroskleroze, degenerativna oboljenja kostiju...

RFZO je za lečenje gojazne dece u Čigoti za poslednje dve godine izdvojio 40.978.656 dinara.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 17.11.2013 17:29h

    brza hrana,kompjuteri,roditelji nedomaćini...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP