Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVLADALA EPIDEMIJA IMPOTENCIJE U SRBIJI

Svakom drugom se ne diže posle 45!

Autor: Radmila Briza | 06.05.2015 - 20:00:00h | Komentara: 3

Mit o mačo muškarcima koji punu seksualnu snagu dostižu u četrdesetim upravo je pao! Istraživanja o erektilnoj disfunkciji su pokazala da u Srbiji svaki drugi muškarac između 45 i 70 godina starosti ima problem sa postizanjem i održavanjem erekcije!

„Ako u ovom času već tri  meseca nemate erekciju ili je nezadovoljavajuća, vreme je da  potražite pomoć“, tvrde stručnjaci

„Ako u ovom času već tri meseca nemate erekciju ili je nezadovoljavajuća, vreme je da potražite pomoć“, tvrde stručnjaci | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Odsustvo erekcije veliki je problem ne samo za muškarce, koji se zbog toga osećaju neadekvatno i fristrirano, već i za njihove dame, koje, pokazuju istraživanja, sve češće „uskaču“ u tuđe krevete! Sve to stvara začarani krug loših emocija, samooptuživanja i ostalih nedaća, što se jednostavno može prekinuti odlaskom kod lekara! Nešto slično desilo se Beograđaninu N. V. (46), koji je jedva pristao da iznese svoj „slučaj“.


Bolesti i erektilna disfunkcija

- 68 odsto boluje od hipertenzije
- 60 odsto ima dislipidemiju
- 20 odsto ima dijabetes
- 11 odsto pati od depresije
- 80 odsto ima takozvane simptome donjeg urinarnog trakta

- Već godinu dana imam problem sa postizanjem erekcije. U vezi sam sa devojkom već tri godine. Kada se to desilo prvi put, nismo se uzbuđivali. Ona nije insistrirala na razgovoru niti sam ja želeo da pričam o tome. Međutim, situacija se ponavljala.
Osećao sam se grozno. Neopisivo. Počeo sam da izbegavam sve što je nagoveštavalo da ćemo ona i ja završiti u krevetu. Nije mi padalo na pamet da potražim lekarsku pomoć. Mislio sam da je to samo faza. Gubio sam samopouzdanje, a mogao sam da izgubim i devojku - iskren je on, pa je, kako dodaje, na kraju morao prvo da se suoči sa sobom i prizna problem.

- Posle suza, straha, osećaja manje vrednosti, obećao sam devojci da ću otići kod lekara. I uradio sam to. Pronašli su mi šećernu bolest. Dobio sam terapiju i sada je sve u redu - kazao je on.

Dr Aleksandar Janičić, urolog u Kliničkom centru Srbije, potvrđujući rezultate istraživanja u Srbiji, ali i svetske statistike, kaže za „Alo!“ da su uzroci erektilne disfunkcije psihogeni i organski, a da je najgora stvar što tek 10 odsto pacijenata potraži pomoć lekara.

- Ako u ovom času već tri meseca nemate erekciju ili je nezadovoljavajuća, vreme je da potražite pomoć. Svakodnevno imamo pacijente koji se stide da pričaju o svom problemu, a ne treba tako jer erektilna disfunkcija može da bude posledice neke teške organske bolesti - dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja ili depresije. Muškarcima koji imaju taj problem poljuljano je samopouzdanje i imaju strah od neuspeha. To ih dovodi u inferiorni položaj kada izbegavaju odonose sa partnerkama - objašnjava dr Janičić.

Obavezno na lečenje


Dr Aleksandar Janičić navodi da se danas erektilna disfunkcija uspešno leči.
- Postoje lekovi otkriveni pre 20 godina za koje su tri naučnika dobila Nobelovu nagradu - takozvani inhibitori fosfodiesteraze. Takođe, pošto je nemogućnost postizanja erekcije ponekad posledica teških bolesti, tada se dobija terapija za njihovo lečenje i stanje se takođe popravlja - navodi ovaj stručnjak.

Poslednji komentari
  • Mita Vreme: 06.05.2015 21:17h

    Ako je nekome glavna stvar u vezi penis,onda im i ne treba veza.Imaju profesionalce,koji će im rešiti problem...

  • radenko Vreme: 06.05.2015 22:45h

    Jel a koga sam ja to vredjao pa komentar nije odobren sve je istina sto sam napisao stavite ga na glasanje pa da vidimo dal je istina.

  • 45 Vreme: 07.05.2015 02:56h

    Kod mene, hvala Bogu, sve funkcioniše...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP