Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Svakom trćem detetu u Srbiji potrebna socijalnu pomoć!

Autor: Beta | 12.09.2014 - 14:50:00h | Komentara: 1

Skoro svako treće dete u Srbiji je korisnik neke vrste novčane socijalne pomoći koja se dodeljuje u cilju smanjenja siromaštva, pokazuju podaci istraživanja koje je danas predstavio Centar za socijalnu politiku, tokom diskusije o efikasnoj upotrebi resursa radi bolje podrške osetljivim grupama.

Sve je više  dece kojima je  neophodna  socijalna zaštita

Sve je više dece kojima je neophodna socijalna zaštita | Foto: Zoran Ilić

Istraživanje "Novčana davanja za decu i porodice sa decom u Srbiji"rađeno u 2013. godini pokazuje da je novčanom pomoći koja je usmerena na siromašnu decu i decu sa invaliditetom obuhvaćeno skoro 400.000 dece, što čini oko 32 odsto dece prema poslednjem popisu iz 2011. godine.

Autorka istraživanja Gordana Matković kazala je da rashodi za novčana davanja koja su direkto uslovljena prisustvom dece godišnje iznose 46,8 milijardi dinara odnosno 1,4 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).
Najveći deo tih izdataka odnosi se na naknade zarada tokom porodiljskog bolovanja i produženog porodiljskog bolovanja, a koristi ga 50 odsto od ukupnog broja žena koje su rodile dete i 90 odsto zaposlenih žena.
Matićeva je pojasnila da su socijalna davanja mala, kada se pogleda zadovoljenje osnovnih potreba, ali da su prosečne jer su novčano skoro jednake sa minimalnom zaradom.
Pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Branka Gajić kazala je da je u cilju efikasnije i pravičnije podele socijalne pomoći potrebno promeniti Zakon o finansijskoj pomoći porodica sa decom.
Ona je najavila da će se izmene tog zakona naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine i kao glavne promene navela moguće ograničenje naknada zarada tokom porodiljskog bolovanja, zbog, kako je navela čestih zloupotreba, utvrđivanje posebnog postupka za ostvarivanje prava na naknadu za posebnu negu deteta i uvođenje novih cenzusa za dobijanje i visinu dečijeg dodatka.
Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo kazao je da je bitno poboljšati novčana davanja za siromašije, ali da je takođe važno napraviti mrežu institucija koje će funkcionisati i poboljšati položaj siromašnih i marginalizovanih grupa.
- Uvek treba da imamo na umu dete i njegovu porodicu, da gledamo stvari kroz prizmu društvene inkluzije. Potreban nam je konsenzus. To znači da svi aktri treba da rade zajedno - nadležno ministarstvo, Ministarstvo finansija, lokalna samouprava i drugi - kazao je Sen Lo.
 
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 12.09.2014 19:26h

    Како да се има пара за децу када ево гледам промовисање стотине и стотине официрчића?Да сутрадан се шећкају по свету и глуме ,,спасиоце,, тамо где се ДЕЦЕНИЈАМА ратује?А у Србији се повампирила ханџар дивизија?Како неко рече момци у зеленој униформи и саксијама на глави!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP