Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BILJANA NAJVIRT (29) ČEKA OTKAZ U DRŽAVNOJ FIRMI

"Sve bi bilo u redu da nisi ostala trudna!"

Autor: R. Ćoralić | 05.07.2014 - 18:25:00h | Komentara: 22

Trudnici i porodilji Biljani Najvirt (29), masteru mikrobiologije iz Novog Sada, visi otkaz nad glavom i to, kako tvrdi, samo zato što je rodila dete.

Ne treba im doktorand sa detetom: Biljana sa ćerkicom

Ne treba im doktorand sa detetom: Biljana sa ćerkicom | Foto: N. N. Travica

Biljana je ponovo trudna i samo zahvaljujući tome, ističe, uspela je da na jedvite jade zadrži radno mesto u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, gde je radila kao istraživač pripravnik. Međutim, ona je uverena da joj posle isteka ovog porodiljskog odsustva ne gine otkaz, iako je u međuvremenu položila sve ispite na doktorskim studijama sa ocenom 9,63, koje joj je firma i stipendirala.

MENTORKA SE NE JAVLJA

Alo!“ je juče pokušao da dođe u kontakt sa mentorkom Jelenom Marinković, ali se ona do zaključenja ovog broja nije javljala na telefon.


- Još krajem juna, pred istek prvog porodiljskog, otišla sam u firmu da popričam o svom povratku na posao, jer su obećavali da će mi ugovor biti produžen. Na pitanje šta će biti s tim, moja mentorka Jelena Marinković mi je odgovorila: „Sve bi bilo u redu da nisi ostala u drugom stanju“ i dodala „da u njenom sektoru za mikrobiološke preparate nema potrebe za još jednim doktorom nauka“ - započinje svoju priču za „Alo!“ Biljana, inače, jedna od 16 najboljih studenata koji su aprila 2012. primljeni u Institut za ratarstvo i povrtarstvo na godinu dana.

Posle razgovora sa mentorkom, mlada naučnica se za pomoć obratila upravniku odeljenja i direktoru Instituta, ali je od njih, tvrdi, dobila odgovore „da će podržati izveštaj mentorke“. Međutim, Biljana napominje i da su sve njene kolege koje su sa njom počele da rade, po isteku ugovora od godinu dana dobili stalno zaposlenje, a da je njoj rečeno da će ga i ona dobiti po povratku s porodiljskog, ali se to nije desilo.

Nekada je sve bilo drugačije: Biljana na prijemu povodom zaposlenja

Nekada je sve bilo drugačije: Biljana na prijemu povodom zaposlenja | Foto: ALO!

- Na trudničko bolovanje sam otišla decembra 2012. Ali nisam sedela skrštenih ruku, već sam se posvetila nauci i pre roka položila sve ispite na doktorskim studijama Poljoprivrednog fakulteta na smeru agronomije - odsek mikrobiologija, koje sam i upisala na zahtev firme - objašnjava Biljana i pita zašto su je uopšte slali na dalje školovanje ako im ne treba još jedan doktor nauka. Ova Novosađanka ističe i da je „videla da joj je otkaz bio spremljen, ali da su, pošto je dostavila dokumentaciju o novoj trudnoći, pristali da joj produže ugovor, i to do isteka porodiljskog“.

- Kada su saznali da sam opet u drugom stanju, nastao je pravi haos, jer po Zakonu o radu moraju da me zadrže u radnom odnosu. Počeli su da me prisiljavaju da idem na održavanje trudnoće i otvorim bolovanje, iako sam zdrava i mogu da radim - zaključuje Biljana.

INSTITUT: TU JE SAMO ZATO ŠTO JE TRUDNA

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo juče nismo uspeli da dobijemo zvaničan stav povodom slučaja Biljane Najvirt. Nezvanično nam je potvrđeno da po sistematizaciji, Biljana više nije potrebna, ali su joj zbog nove trudnoće izašli u susret i ponudili novi aneks ugovora na određeno.
- Biljana nije dobila otkaz zato što je trudna, već naprotiv. Ona je još u Institutu samo zato što je u drugom stanju, pošto je njen pripravnički staž istekao aprila 2013. - objašnjeno nam je u ovoj ustanovi, uz napomenu da nije tačno ni da su sve ostale njene kolege dobile produženje ugovora.

Poslednji komentari
  • daca Vreme: 05.07.2014 19:16h

    interesantno kako se cim nadju posao zene odlucuju da zatrudne a jos su na odredjeno, pa kad treba da pocnu da rade, ajd jos jedno misleci da predju poslodavca koji treba da se misli dal ce gospodja ici i na trece., e pa nece moci :-)

  • nensi Vreme: 05.07.2014 19:16h

    kako vas bre nije sramota u kakvoj to zemlji zivimo a kazu radjajte sram vas bilo

  • Pedja Vreme: 05.07.2014 19:17h

    nisu ni drzavne jasle sto su bile

  • Maxy Vreme: 05.07.2014 20:06h

    @Daca: A, pa "Daco", biće da se kriješ iza ženskog nadimka, ili si neka isfrustrirana usedelica, inaće bi razumeo-la kako funkcioniše ženski reproduktivni sistem. Sramota je da poslodavci, bilo privatni, bilo državni, uslovljavaju i ucenjuju ženski personal (ne)rađanjem. Ova požrtvovana žena je uz trudnoću i odgajanje prvog deteta uspela i da doktorira, ne bi li se odužila firmi koja joj je to i omogućila, i tako dokazala i opravdala da nije lezilebovićka. Ja imam dvoje dece i ne stižem ni sekund da se posvetim sebi, a kamoli stručnom usavršavanju. Eeee.... toplo ti preporučujem da nađeš neki posao i radiš nešto korisno i za sebe i za okolinu, jer je stvarno previše hejtera koji su venčani za kompjuter, pa pametuju i mrze ceo svet, umesto da se pogledaju u ogledalo....

  • Tanja Vreme: 05.07.2014 20:32h

    Pitanje za individuu koja se potpisala kao daca. Kada po tvom misljenju zene trebaju da zatrudne, pred penziju mozda? Stvarno si olos!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP