Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKONOMSKA POLITIKA REKONSTRUISANE VLADE ISTA KAO I KOD SVIH PRETHODNIH

Sve je isto, samo Mlađe nema!

Autor: Sanja Đorđević | 14.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Osim načelnog zalaganja za smanjenje opterećenja na rad, rekonstruisana Vlada Srbije sa novim ministrima finansija i privrede do sada je kao jedine konkretne mere za uređenje ekonomskog ambijenta najavila povećanje poreza i zaduživanje, dok ozbiljnim reformskim potezima nema ni traga.

Dačić i Vučić

Dačić i Vučić | Foto: RAS

Takvu “ekonomsku strategiju” mogao bi da predloži svaki srednjokoškolac ekonomskog smera, a kamoli “genije sa Jejla”, smatraju analitičari i podsećaju da se ta strategija ni po čemu ne razlikuje od političkog kursa prethodnog ministra ekonomije i privrede Mlađana Dinkića.


Ministar bez adrese!
Direktor UPS-a Dragoljub Rajić kaže da su poslodavci nameravali da pošalju predlog mera za oporavak privrede novom ministru privrede Saši Raduloviću, ali da su odmah naišli na problem.
- Ministar nam je beskućnik jer na sajtu Vlade još nema ni kancelariju niti adresu, pa ni broj telefona. Kako u toj situaciji da očekujemo da rešava nagomilane probleme - ukazao je Rajić.

- Možda se pokaže da će Mlađu od blata praviti - našalio se u izjavi za “Alo!” Mahmud Bušatlija, savetnik za strana ulaganja, koji navodi da do sada obelodanjeni predlozi mera ne predstavljaju promenu ekonomske politike.
Podsetimo, rekonstruisano Ministarstvo finansija koje vodi Lazar Krstić do sada je kao konkretne mere koje razmatra obelodanilo, doduše nezvanično, jedino uvođenje ekstraporeza na zarade dvostruko veće od prosečnih, dok je vicepremijer Aleksandar Vučić najavio da će se država do kraja godine kreditno zadužiti za dve do tri milijarde dolara kod šeika Muhameda iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I posle mene ja: Mlađan Dinkić

I posle mene ja: Mlađan Dinkić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Možda je mladom ministru finansija sa Jejla potrebno još malo vremena da se snađe u poslu koji prvi put u životu radi, ali očekujem da Vlada što pre izađe sa ozbiljnim predlogom dubinske reforme poreskog sitema, a ne samo menjanja poreskih stopa. Za sistemske promene jeste potrebno pet do šest godina, pa nisam baš siguran koliko su naši političari spremni da uđu u taj proces, bez obzira na to šta o tome načelno govore - rekao je Bušatlija, koji smatra da bi jedino preokret sa oporezivanja rada na operezivanje imovine stabilizovalo fiskalnu politiku i stimulisalo potrošnju.
Direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Dragoljub Rajić takođe ne vidi promenu kursa ekonomske politike.

- Bez reforme javnog sektora i penzionog sistema, pa onda poreskog, ma koja druga mera koju preduzmu neće dati rezultate u poboljšanju ekonomske klime. Zasad se ne vidi da rekonstruisana Vlada Srbije na tome radi, pa nastavlja praksu svih prethodnih vlada koje su sve odluke donosile iza zatvorenih vrata, bez konsultacija sa radnicima i privredom, to jest glavnim poreskim obveznicima - istakao je Rajić.

Još mu  gitara fali: Lazar Krstić

Još mu gitara fali: Lazar Krstić | Foto: Dalibor Danilović

Dačiću Krstić bolje zvuči
Nakon što je pre samo četiri meseca tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić predložio da imućniji građani plaćaju veći porez na drugu nekretninu, dobio je šut-kartu iz Vlade od premijera Ivice Dačića, koji je pre neki dan izjavom “normalno je da bogati plaćaju veće poreze” podržao plan mlađanog ministra Krstića o uvođenju ekstraporeza na visoke plate. Zašto je tako, odnosno u čemu se to sadašnja ekonomska politika razlikuje od prethodne koju je vodio Dinkić, premijer do zaključenja ovog izdanja nije želeo da objasni čitaocima “Alo!”. Komentar na vođenje resora ekonomije i privrede po njegovom odlasku iz Vlade nismo uspeli da dobijemo ni od lidera URS-a Mlađana Dinkića.

Poslednji komentari
  • Bata Srećko Vreme: 14.09.2013 08:53h

    Sve je isto čak je i generalica Suzana Šulejić iz Mlađine stranke postala državni sekretar ministarstva finansija ! Ona je skoro u svim ministarstvima bila državni sekretar od sporta do finansija. Možda zbog čina generala?

  • maki Vreme: 14.09.2013 08:56h

    Sve to lepo zvuči ali odtoga običan radnik nema ništa.Znamo da ovi privatnici koji zapošljavaju mnogo radnika daju platu 20000 ili ne daju.Vidimo samo po Beogradu koliko ti ratni profiteri imaju nekretnina koje iznajmljuju strancima za debele pare koje iznose vani a državi skoro da ne plaćaju ništa.Najviše se bogate u tekstilnoj i obućarskoj industriji ti privatnici koji rade sa strancima.Taj stranac što doveze repromaterijal a vraća gotov proizvod plati to dobro.Privatnik preko kog to ide ima debelu zaradu od koje kupuje nekretnine,luksuzne automobile,nameštaj,jahte i živi u najvećem luksuzu a radniku daje minimalac.Da ga država prisili on u toj industriji može da dade platu 800 evra i da njemu ostane po radniku mesečno 200 evra.Toliko jedan čovek pljačka ove radnike.Da daju takvu platu i država bi imala koristi.

  • grada Vreme: 14.09.2013 19:03h

    Nije isto nego ce da bude jos mnogo gore, jer je Radulovic resio da svojim prijateljima iz asocijacije malih i srednjih preduzeca napuni kese i to sa parama koje ce da uzme od naroda povecanjem poreza na imovinu, koji je i onako preveliki u odnosu na okolne zemlje.Ministar je u svom predhodnom radu bio zapazen u zavlacenju ruke u tudji dzep i to mu je najbolja preporuka za mesto na kome je!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP