Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE: PAKLENI PLAN MINISTRA PRIVREDE O PROGRESIVNOM OPOREZIVANJU ZARADA

Sve plate preko
27.500 dinara
biće smanjene!

Autor: Sanja Đorđević | 26.10.2013 - 14:50:00h | Komentara: 18

Ukoliko Vlada Srbije prihvati ideju ministra privrede Saše Radulovića za smanjenje doprinosa i istovremeno progresivno oporezivanje zarada, manju platu primaće svi zaposleni koji su do sada kući nosili više od 27.500 dinara! Od takvog sistema jedino bi profitirali poslodavci jer bi im izdvajanja za bruto plate bila manja, ali bi istovremeno rupa u budžetu bila produbljena za još 30 milijardi dinara, a građani koji iole pristojno žive bili gurnuti u sirotinju, ukazuju računica i sagovornici „Alo!”.

Preduzeće rigorozne  mere: Saša Radulović

Preduzeće rigorozne mere: Saša Radulović | Foto: Dušan Milenković

Naime, predlog ministra privrede je da se doprinosi na teret poslodavca smanje sa sadašnjih 17,9 odsto na 10 odsto, a doprinosi na teret zaposlenih padnu sa 19,9 odsto na 15 odsto. Istovremeno bi bio uveden progresivan porez na dohodak, i to tako da bi na bruto platu do 15.000 dinara porez bio nula odsto (sada je neoporeziv deo 11.000 dinara), od 15.000 dinara do 50.000 dinara 20 odsto, od 50.000 dinara do 150.000 dinara 30 odsto i 40 odsto za deo plate preko 150.000 dinara. Ekonomista Milojko Arsić smatra da je ovakvo rešenje u ovom trenutku i vrednosno i ekonomski nedopustivo.

Pola miliona radnika na crno
U Ministarstvu privrede procenjuju da Srbija ima više od 500.000 zaposlenih na crno, odnosno da je obim sive ekonomije oko 30 odsto BDP-a. Način za rešavanje tog problema oni vide u smanjenju doprinosa i uvođenju progresivnog poreza na dohodak, što bi napravilo rupu u budžetu od oko 30 milijardi dinara. To bi, po oceni ministra Radulovića, „moglo biti u potpunosti plaćeno smanjenjem subvencija”.

- Progresivno oporezivanje sa ovolikim poreskim stopama nije primereno našoj zemlji, gde su primanja ionako skromna i jedva dovoljna za neki normalan život. To bi uticalo na smanjenje životnog standarda većine zaposlenih, a bolje plaćene radnike uputilo da zaradu primaju na ruke - ukazao je Arsić. On smatra da ministar Radulović precenjuje „efekat visokih zarada i uticaj nižih doprinosa na podsticanje zapošljavanja”.

U Ministarstvu privrede, međutim, smatraju da ovaj sistem smanjuje interes poslodavaca za zapošljavanje na crno.

- Progresivnim operezivanjem bila bi povećana minimalna primanja, ali bi najviše bili pogođeni zaposleni sa platama iznad 80.000 dinara. Međutim, osnovna namera Ministarstva je da se kroz značajno smanjenje doprinosa na plate podstaknu poslodavci da prijavljuju svoje zaposlene, odnosno da se smanje podsticaji za zapošljavanje na crno - objasnio je za „Alo!” Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede.

Krave

Od ovog modela oporezivanja profitirali bi poslodavci, a radnici koji iole
pristojno žive bili bi gurnuti u sirotinju

On, međutim, dodaje da bi u slučaju prihvatanja ovakvog modela progresivnog oporezivanja bio ukinut godišnji porez na dohodak građana, dok je takođe namera da se ukine i doprinos za zdravstvo, odnosno da se zdravstveni fond u potpunosti finansira direktno iz budžeta. Drugi korak, prema planu Ministarstva privrede, bio bi dalje smanjenje doprinosa na teret zaposlenih u narednim godinama.

Radulovićevo oporezivanje

*Kliknite za uvećanje

Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 26.10.2013 15:31h

    Od 2010 god.pocelo je da se primenjuje povecanje plata u drzavnim organima/povecanje koeficijenta/ na osnovu predloga sefa,Ako ste bili ne dobri,strucni,savesni odgovorni ,vec poslusni,ako ste kupovali od predpostavljenih carape, stari automobil,kupovali pice, slike.. po deset puta vecoj ceni..mogli ste da imate i vecu platu za 50%.A ako vam je rodjak opstinski funkcioner a pomognete predsedniku da kupi jeftino stan mozete da primate platu i da ne dolazite na posao, E te plate treba smanjiti.Da za isti posao svi primaju istu platu, a ako nezna da radi postoji u zakonu disciplinski postupak pa se odbija deo plate.To je pravda a ne da prodajemo ljudima maglu.Kad se zakon ne sprovodi kod onih koji treba da ga sprovode ko ce verovati u iskrenost da nam bude bolje?

  • nenana Vreme: 26.10.2013 15:43h

    Bilo bi josh bolje reshenje da politicharima,direktorima i ostalim lopovima iz vashe branshe smanjite plate na 25 hiljada i za par meseci popunite budzet bez problema.

  • slobodan popovic Vreme: 26.10.2013 16:31h

    Bravo gospodine ministre.Blago nama dok je takvih pametnih u zemlji Srbiji!Imam ja jedan predlog za vas:da se svima ministrima plata smanji na 15000 din,eto veeeelike ustede a i izbecicete porez na zaradu.Treba da vas je sve zajedno sramota.Setite se da ce opet nekada biti IZBORI!!!!

  • Milenko Vreme: 26.10.2013 16:32h

    Sta ovaj izigrava neku babarogu, dosta nam je svojih muka, ovi naprednjaci samo zviru, kao djaci iz skole, sve ista tikva, kukala nam majka od voe dobrote.

  • podrzavamo Vreme: 26.10.2013 17:32h

    Apsolutno ispravno, sto bi rekli tri u jedan od ciljeva, smanjnje plata ce primorati da oni koji imaju gde, sami daju otkaze, a to je takodje jedan od ciljeva da se smanji broj bezbriznih na tudjoj grbaci.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP