Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DAN PRED ZAKAZANU „PARADU PONOSA“

Sve se rešava u poslednji čas!

Autor: Ivana Kljajić | 28.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sve je spremno da se „Parada ponosa“, zakazana za danas tačno u podne, zaista i održi. Ipak, pretnje ultradesničara i huligana i ove godine su primorale bezbednosne službe da konačnu odluku o eventualnoj zabrani šetnje ostave maltene do poslednjeg momenta. Do zaključenja ovog izdanja, Biro za koordinaciju bezbednosnih službi nije izašao sa procenom da li je „Prajd“ toliko riskantan skup po ljude i imovinu da mora biti zabranjen.

Odluka o „Paradi“ se i ove godine donosi u pet do 12

Odluka o „Paradi“ se i ove godine donosi u pet do 12 | Foto: M. Đurica

Bez obzira na ovakvu neizvesnost, organizatori „Prajda“ su nastavili pripreme za današnju šetnju, jer, kako su poručili, očekuju od države da dokaže svoju iskrenu podršku tom skupu.


Nemile scene na ulicama Beograda pre četiri godine

Nemile scene na ulicama Beograda pre četiri godine | Foto: M. Đurica

- Verujemo da će „Parade“ biti. Državne institucije su konačno izašle i podržale „Paradu“ - izjavio je Boban Stojanović iz Organizacionog odbora „Prajda“.


Mapa

Mapa

Kako je rekao, ostaje da se vidi i kako će proteći skupovi protiv „Parade ponosa“, koji su najavljeni za dan uoči „Parade“, i kakvi su njihovi bezbednosni rizici.


- Danas će biti jasno da li je podrška države iskrena. U to ćemo se uveriti tek kada se Parada desi - naglasio je Stojanović.

2001.

2001.

Organizatori su najavili maršrutu današnje „Parade ponosa“, koja počinje u 12 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Okupljanje će trajati pola sata, a zatim će krenuti šetnja od Nemanjine, ulicom Kneza Miloša, pa sve do raskrsnice na Trgu Nikole Pašića, gde će na platou ispred Skupštine Beograda šetnja biti završena. Na „Paradu ponosa“ moći će da se uđe iz tri pravca - na punktu sa Trga Slavija ka Nemanjinoj ulici, iz pravca „Londona”, na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, i iz pravca Železničke stanice ka Nemanjinoj ulici, gde će biti ulaz i za novinare.


Na oba „Prajda“ koja  su dosad održana bilo  je nemira

Na oba „Prajda“ koja su dosad održana bilo je nemira | Foto: M. Đurica

„Povorka ponosa“ je godišnja festivalska proslava ponosa LGBT osoba, koja se održava u mnogim gradovima širom sveta. Prvi put u Beogradu „Parada ponosa“ organizovna je 30. juna 2001. godine, a njene učesnike žestoko su napali huligani, skinhedsi, ultranacionalističke grupe, kao što je Obraz, simpatizeri nacionalističkih stranaka uz prisustvo i podršku pojedinih sveštenika SPC. „Parada“ je održana i 10. oktobra 2010. u parku Manjež, uz vanredne policijske snage, ali ponovo uz napade huligana i razbijanje glava kako učesnika tako i policajaca.

Protest dveri protiv Prajda!


Nekoliko hiljada pristalica pokreta Dveri okupio se sinoć na Trgu Republike u Beogradu na protestu protiv održavanja “Parade ponosa”. Protest je počeo himnom “Bože pravde”. Pre početka protesta, vođa Dveri Boško Obradović je rekao da će, ako Biro za koordinaciju rada bezbednosnih službi odobri paradu, “uslediti niz oštrih akcija”. Na odvojenom skupu, ispred Saborne crkve u Beogradu, okupila se grupa građana. Pevaju crkvene pesme okruženi policijskim obezbeđenjem.

Davenport

Davenport | Foto: FoNet

Davenport: Biću razočaran ako se zabrani „Prajd“


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da se nada da će „Parada ponosa“ u Beogradu biti održana i da će to biti pozitivno ocenjeno u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije. On se juče obratio učesnicima Međunarodnog prajd foruma i u govoru naglasio da je održavanje „Parade“ odbrana i promovisanje suštinskih vrednosti EU. Devenport je pozdravio najavu brojnih vladinih zvaničnika da će biti na „Paradi“ i ocenio da su ta činjenica i mogućnost predstavnika LGBT da se obrate članovima parlamenta „izvor ohrabrenja”, dok je stav Srpske pravoslavne crkve „manje ohrabrujući”. Devenport je komentarisao da premijer Aleksandar Vučić sam odlučuje šta će raditi kog dana, ali da je snažna poruka Vlade Srbije to što su se četiri ministra sastala sa organizatorima „Parade ponosa“ i što su najavili učešće u šetnji. I sam Devenport je najavio svoj dolazak.

Poznati o „Paradi ponosa“

Ana Bekuta
„Parada ponosa“, kao i svako drugo Ustavom određeno pravo svakog građanina ove zemlje, jeste nešto što država mora garantovati i obezbediti. Stav pojedinaca je nevažan i ne sme na to uticati. Samim ti, „Parada ponosa“ ima moju podršku, ali u koloni neću učestvovati, jer smatram da mi tu nije mesto.

Jelena Karleuša
Ja sam napravila sopstveni „Prajd“, na mom koncertu u „Areni“, kada su na sceni marširali mornari sa zastavama duginih boja! Nijedna javna ličnost ni kod nas ni u svetu ne može da se pohvali time! Za to je bila potrebna ogromna petlja, prošla sam kroz medijsku golgotu zbog moje kontinuirane podrške LGBT populaciji, a stavili su me i na listu za odstrel! Moja podrška nije samo jednom godišnje, kada se šeta na „Prajdu“. To činim svakodnevno, svih ovih godina, kroz moje javne nastupe. Ponosna sam što sam dobila i nagradu kao osoba koja se najviše zalaže za toleranciju i pravo na seksualno opredeljenje, a takve nagrade dobijaju samo oni koji ne rade to iz pomodarstva, jednom u godinu dana.

Savo Milošević
Nemam ništa protiv gejeva. Svako u svojoj sobi može da radi šta god hoće, ali ne podržavam šetnju.

Viktor Savić
Nemam komentar!


Snežana Dakić
„Parada“ je samo ekstremni oblik borbe za pravo na istopolnu ljubav. Vrsta demonstracija poput onih za prava životinja ili za isplatu zaostalih primanja. I zato je ne treba ni zabranjivati ni sabotirati. A sama gej prava su ustavom zagarantovana i nikome ih ne treba osporavati. Ali mislim da sama „Parada“ kao takva većini ljudi bode oči, pa i mnogim pripadnicima LGBT populacije. Kada postanemo tolerantni na gej prava, sam „Prajd“ će postati nebitan i neće mu se pridavati toliki značaj i medijska pažnja kao sad. Lično neću paradirati, kao ni većina mojih gej prijatelja, ali nemam nista protiv onih koji žele na taj način da podrže prava LGBT zajednice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP