Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TOMISLAV NIKOLIĆ PORUČIO EVROPI

Sve smo vam dali, sad hoćemo datum!

Autor: Ekipa Alo! | 14.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je juče na samitu zemalja centralne Evrope da je Srbija učinila sve što je potrebno i da očekuje da EU 28. juna odluči da otvori pregovore o članstvu.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet / EPA

Nikolić je naglasio da je Srbiji ukazano veliko poverenje i iskazano poštovanje prema onome što radi, ali je istakao da to nije dovoljno i da poverenje i poštovanje treba ukazati 28. juna.


- Meni to nije dovoljno, to poštovanje i poverenje neka iskažu krajem ovog meseca kad budu donosili odluku da li mi počinjemo pregovore ili ne – rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da je šefovima evropskih država u Bratislavi ukazao da bi eventualna negativna odluka jako loše uticala na odnos građana Srbije prema EU i da ona ne može da bude „pravdana“ najavama da će „uskoro“ biti doneta. Prema njegovim rečima, Srbija je načinila teške i hrabre korake u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i ispunila sve što je bilo potrebno. Predsednik Srbije je naveo i da EU nema bez Srbije.

- Pojedine države članice EU se ponašaju kao brodolomnici koji su se dokopali čamca, a onda se ne obaziru na one koji još još plivaju po moru i za koje bi čamac predstavljao spas – primetio je Nikolić, govoreći o nekim članicama EU koje govore o tome da treba zastati sa proširenjem. Inače, na samitu u Bratislavi predsednik Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga prvi put su učestvovali zajedno na nekom međunarodnom skupu. Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej ocenio je da se radi o „istorijskom pomaku.“

Ivo Josipović

Ivo Josipović | Foto: AP

Ivo: Sa Tomom na jesen
Predsednici Hrvatske i Srbije zvanično će se sastati u oktobru ili novembru, najavio je juče u Bratislavi hrvatski predsednik Ivo Josipović.
- Mislim da ćemo zvanično razgovarati na jednom sastanku na jesen - rekao je on i precizirao da se radi o „desetom, jedanaestom mesecu“. Josipović je objasnio da će se s Nikolićem videti i pre toga u Zagrebu, kao i na proslavi stupanja Hrvatske u EU. Josipović i Nikolić susreli su se i u Bratislavi, ali neformalno.
- Sad smo se pozdravili, dve-tri reči razmenili. Dakle, nema vremena za neke posebne sastanke - izjavio je juče Ivo Josipović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP