Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTOMCI ČUVENOG NAUČNIKA OGORČENI ZBOG LICEMERJA HRVATA

Sve Tesle proterali, a njega svojataju!

Autor: Ekipa Alo! | 11.07.2013 - 23:56:00h | Komentara: 9

Proterali su Tesle, a njihovo ime slave tri dana! Republika Hrvatska je od rođenja čuvenog naučnika napravila spektakl, iako u Smiljanu, rodnom mestu jednog od najvećih umova čovečanstva, i selu Raduč, iz kojeg ta familja potiče, danas nema nijednog živog čoveka s tim prezimenom! Ono malo što ih je nekada bilo, otišlo je s „Olujom“...

Rođendan  Nikole  Tesla obeležen  u Srbiji, SAD,  ali i Hrvatskoj

Rođendan Nikole Tesla obeležen u Srbiji, SAD, ali i Hrvatskoj | Foto: RAS

Jedan od njih je i Nikola Tesla (54) iz sela Raduč kraj Gospića, odakle i potiče veliki naučnik, s kojim je u rodu i čije ime nosi. Kako je rekao za „Alo!“, ova trodnevna proslava za njega je nakaradna, a osim toga što tamo danas nema Tesla, postoji još jedan veoma jak razlog...

Potomci čuvenog srpskog genija  našli su se u izbegličkoj koloni

Potomci čuvenog srpskog genija našli su se u izbegličkoj koloni | Foto: RAS

Raduč očišćen od Tesli

U Monografiji ličkog sela Raduč autora Ilije Panjkovića, navodi se da preci slavnog naučnika potiču iz sela Raduča, u koje su se doselili oko 1690. godine, nakon oslobođenja Like od Turaka. U prvom popisu iz 1712, pominju se pod prezimenom Teslić (22 člana), a ne Tesla, pa se pretpostavlja da je kasnije došlo do transformacije prezimena u Tesla, s obzirom na to da je u ovom selu prema popisu iz 1915. živelo 12 porodica Tesla, ali bez Teslića. Prema popisu iz 1991, u Raduču je bilo šest porodica Tesla sa oko 20 članova. Danas u Raduču nema nijednog Tesle.

- Hrvati su 1991. godine upali u selo Raduče i prvo što su srušili bio je spomenik Nikoli Tesli! A danas ga slave... Verovatno su nanjušili da bi mogli neke novce na njemu da zarade - ogorčeno je konstatovao rođak najčuvenijeg Srbina koji je 1995. izbegao iz Raduča zbog operacije “Oluja”, a danas živi u Velikoj Moštanici. On radi kao vozač, završio je saobraćajnu školu, ali i elektrosmer u Ličnom Osiku, kao što i priliči jednom Nikoli Tesli.

O tome da se zaista radi o pokušaju profitiranja na imenu velikog naučnika govori i istorija. Pre no što je srušen spomenik u selu Raduč, pripadnici familije Tesla su muke imali i tokom Drugog svetskog rata. U najvećem koncentracionom logoru Jasenovu ostale su kosti devet njihovih rođaka. Da ovaj pokušaj svojatanja jednog od najvećih umova u istoriji ljudske vrste neće uspeti, smatra i drugi Nikola Tesla (48), mašinski inženjer iz Bora, takođe rođak slavnog naučnika.

- On jeste bio svetski naučnik, ali ovo je problem države. Mislim da taj pokušaj prisvajanja neće uspeti, pošto je u crkvenim knjigama upisan kao Srbin, a tako se i izjašnjavao tokom života. Naravno, izuzetno sam ponosan na svog slavnog pretka, što sam iz istog plemena i što smo familija - rekao je za „Alo!“ ovaj Nikola Tesla.

Crkva u selu Raduč više puta uništavana

Crkva u selu Raduč više puta uništavana


Inače, tokom rata u Hrvatskoj miniran je spomenik Tesli u Gospiću, uništena je i bista s njegovim likom koja je stajala ispred gimnazije, opljačkana njegova kuća u Smiljanu, oskrnavljena je crkva Svetih apostola Petra i Pavla u kojoj je njegov otac Milutin služio... Ali, to očigledno nije problem da Hrvatska danas slavi njegov rođendan.

Genije rođen u zaprežnim kolima!


- Moj čuveni imenjak, što se malo zna, nije ni rođen u Smiljanu, već u zaprežnim kolima! Naime, kada je njegov otac, prota Milutin, vodio njegovu majku, protinicu Đuku, da se porodi, išli su zaprežnim kolima. Taman što su prošli Gračac i stigli do crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Štikadi, protinicu su strefili trudovi. Tu se i porodila, u zaprežnim kolima, a Milutin je produžio do Smiljana, gde ga je upisao u knjigu rođenih - kaže Nikola Tesla iz Velike Moštanice, a da priča o imenjaku bude još interesantnija, i ovaj Tesla ima veze sa strujom. Naime, iako sada radi kao vozač, završio je saobraćajnu školu, ali i elektrosmer u srednjoj školi u Ličkom Osiku!
- Ako bih u to vreme u školi nešto slabije uradio, odmah bih dobijao kritike. Naravno, zbog imena i prezimena - s osmehom se priseća ovaj Tesla.

Poslednji komentari
  • Dragi Vreme: 12.07.2013 01:22h

    isto kao i sa sportistima_ dobri su ima kada igraju za "Lijepu njihovu", a sve njihove srpske rođake su proterali. Budale su što igraju za zemlju koja mrzi Srbe i sve srpsko.

  • bakicaaa Vreme: 12.07.2013 07:32h

    ...al ga špičite...zasigurno je sramota da su srušili Teslin spomenik...ali je isto tako činjenica da je izgrađen Teslin muzej u Smiljanu koji školska djeca posjećuju...vidjela sam i spomen ploču na Gimnaziji u Gospiću...bistu na Feru u Zagrebu... ...činjenica je da se državljanstvo određuje i mjestom rođenja...a kako se čovjek osjeća isti Tesla je već jednom i rekao... ...srećom da ne mora raspravljati o tim stvarima...

  • prcoje Vreme: 12.07.2013 08:26h

    A bakice što ne kažeš kada su izgradili teslin muzej ????? tj obnovili što ne kažeš da su početkom 1992 dinamitom digli spomenik tesli u Gospiću isit onakav kakav stoji kod elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i da su promenili ime centralnog trga Nikole Tesle u trg Stjepana Radića idemo dalje što promeniše naziv gimnazije Nikola Tesla u Gospiću i zašto skloniše bistu koja je stajala ispred škole u neki podrum, zašto su u smiljanu poljačkali, poharali njegov muzej i crkvu to nisi znala a pravdaš se tablom na zgradi ŠUP aj pali s tim koratizmom

  • bakicaaa Vreme: 12.07.2013 12:23h

    ...@prcoje...pa memorijalni centar Nikola Tesla izrađen je 2006 godine...izrađen je spomenik i obnovljena je pravoslavna crkva...uostalom sve imaš na internetskoj stranici.. ...činjenica da školska djeca obvezatno posjećuju muzej u sklopu memorijalnog centra...i da je vrlo zanimljiv i interesantan djeci... ...pljačke,haranja,dizanje u zrak ne opravdavam...ali niti špičenja tipa Tesla je naš nije vaš...vi ovakvi,mi onakvi... ...srećom je Tesla građanin svijeta...

  • David Vreme: 12.07.2013 13:21h

    Bakice, lupas gluposti, Tesla je mogao biti Hrvat po drzavljanstvu, ali je bio Srbin po nacionalnosti i Pravoslavac po veroispovesti. (Kao sto sam i ja Bosanac po drzavljanstvu, ali sam Srbin) Vi niste umogucnosti da shvatite tako trivijalnu stvar.. Hrvati nemaju popove i prote, katolicki svestenici se ne zene i nemaju popadije i ne mogu imati djecu. Osim toga, u njegovo vreme u Gospicu su zivjeli Srbi, a Milutin i Djuka su srpska imena.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP